Politika

Kriza

Paddy Ashdown: BiH prijeti raspad

Paddy Ashdown: BiH prijeti raspad

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu"

Bosna i Hercegovina je bliža raspadu nego ikad nakon rata a Europska unija mora učiniti više kako bi spriječila moguću podjelu, napisao je u članku za današnje izdanje lista Observer bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

"Radovan Karadžić je napokon na putu za Haag. Ali podjela Bosne o kojoj je sanjao je sada bliža ostvarenju nego ikad otkako je on postao bjegunac", naglašava Ashdown.

Dodik poništava reforme

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu".

On je upozorio da je Republika Srpska uspostavila paralelne institucije sa državom i da radi na odvajanju od BiH.

EU bi trebala iskoristiti težnje BiH za članstvo u uniji kao polugu kojom bi se poduprla središnja vlast u Sarajevu.

"Bruxelles se mora... oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH, mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi Bosnu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji", naglasio je Ashdown.

EU bi također trebala poručiti Srbiji da će ključni uvjet za napredak prema europskim integracijama "biti potpora državi BiH" i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.


Reci što misliš!