Politika

Članovi obitelji godinama bili pod istragom

Dodik nudi pomoć članovima Karadžićeve obitelji

Dodik nudi pomoć članovima Karadžićeve obitelji

Dodik se u istočnom dijelu Sarajeva sastao s Karadžićevom suprugom Ljiljanom i kćerkom Sonjom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponudio je u subotu pomoć članovima obitelji haškog optuženika Radovana Karadžića kojega očekuje suđenje za najteže ratne zločine.

Dodik se u istočnom dijelu Sarajeva sastao s Karadžićevom suprugom Ljiljanom i kćerkom Sonjom, a novinarima je kasnije izjavio kako im je ponudio pomoć "sukladno zakonu".

"Oni jednostavno traže prava kao svi slobodni građani", kazao je Dodik, ali nije objasnio kakvu točno vrstu pomoći može pružiti obitelji Karadžić osim što je dodao da su razgovarali o njihovim "statusnim problemima".

Članovi obitelji Radovana Karadžića godinama su bili pod istragom zbog sumnje da mu pomažu u skrivanju, a zbog toga su im bili oduzeti i putni dokumenti te zabranjeno napuštanje Bosne i Hercegovine.

Zamjenik Visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian nakon Karadžićeva uhićenja i izručenja Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izjavio je kako članovi obitelji bivšeg vođe bosanskih Srba mogu i trebaju snositi kaznenu odgovornost za protuzakonito ponašanje i ometanje napora da se Karadžić privede pravdi.

Milorad Dodik, uz to što nudi pomoć Karadžiću i njegovoj obitelji, otvoreno zagovara i prijevremeno puštanje na slobodu nekadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić koju je ICTY pravomoćno osudio zbog ratnih zločina i koja zatvorsku kaznu izdržava u Švedskoj.


Reci što misliš!