Događaji

Haški tribunal

Mladić bolestan, Dodik sutra svjedoči za Karadžića

Mladić bolestan, Dodik sutra svjedoči za Karadžića

Suđenje Ratku Mladiću nije danas nastavljeno na Tribunalu u Haagu zbog zdravstvenih razloga bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba. U Haag će danas doputovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji će sutra nastupiti kao svjedok obrane Radovana Karadžića.

Predsjedavajući sudskog vijeća u postupku protiv Ratka Mladića, sudac Alphonse Orie, izvijestio je jutros da je vijeće obavješteno kako Mladić nije u stanju pojaviti se u sudnici zbog zdravstevnih razloga. Suci su od tajništva zatražili da im se u što hitnijem roku dostavi izvješće o zdravstvenom stanju optuženog. "Ovisno o tome što tamo bude pisalo, odlučit ćemo kako dalje. Ako postoje opravdani razlozi, prekinut ćemo s radom, a ako nema valjanih razloga da se on ne vrati u sudnicu, najvjerovatnije ćemo nastaviti", objasnio je Ori, dodavši da Mladić nije potpisao dokument kojim se odriče prava prisustva na suđenju.U Haag iz Beograda, nakon sastanka s tamošnjim državnim vrhom na temu Kosova, stiže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Danas će u Tribunalu imati sastanke s Karadžićevom obranom, čiji će svjedok biti sutra u sudnici.

Dodik je, uoči odlaska u Haag, izjavio da će na Sudu reći kako, kao nekadašnji zastupnik tijekom rata, nije bio prisutan u situacijama kada je Karadžić ili neko drugi naređivao bilo kakvo ubojstvo ili davao neke slične odluke. "Karadžić preda mnom to nikada nije činio i želim o tome svjedočiti. Karadžić je čovjek koji je sebe i svoj komoditet i komoditet svoje obitelji založio za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, a to je nesumnjivo više od onoga što bi mu se moglo pripisati kao odgovornost", kazao je Dodik koji je "u političkom smislu" i zahvalio Karadžiću za napor koji je uložio da se Republika Srpska formira i održi.

Podsjetimo, haaška optužnica Karadžića tereti za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih područja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.