Događaji

Na suđenju

Dodik u Haagu svjedoči za Karadžića

Dodik u Haagu svjedoči za Karadžića

Na suđenju Radovanu Karadžiću danas zanimljiv svjedok. U Haag je, na poziv Karadžićeve obrane, stigao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, uoči odlaska u Haag, izjavio da će na Sudu reći kako nije bio prisutan u situacijama kada je Karadžić ili netko drugi naređivao bilo kakvo ubojstvo. "Karadžić preda mnom to nikada nije činio i želim o tome svjedočiti. Karadžić je čovjek koji je sebe i svoj komoditet i komoditet svoje obitelji založio za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, a to je nesumnjivo više od onoga što bi mu se moglo pripisati kao odgovornost", kazao je Dodik koji je "u političkom smislu" i zahvalio Karadžiću za napor koji je uložio da se Republika Srpska formira i održi. Dodik će u sudnici reći i da Alija Izetbegović nije bio vlast u BiH, a da ga je svijet prihvaćao kao službenog predstavnika BiH, te da je sve posljedica nasilne secesije BiH od Jugoslavije i ranog međunarodnog priznanja BiH.

Podsjetimo, haaška optužnica Karadžića tereti za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih područja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Milorad Dodik u svojim je nastupima već mnogo puta izjavio da Karadžića smatra žrtvom, a ne zločincem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.