Politika

Ribari u EU

Nema promjena za ribare u EU

Nema promjena za ribare u EU

Prema postojećem sustavu, kvote za izlov ribe određuju se zemljama članicama na temelju procijenjene količine raspoložive riblje populacije

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se da će zadržati postojeće kvote za izlov ribe unatoč svim manama i zamjerkama, objavila je Hina, a prenosi HRT .

Naime, prema postojećem sustavu, kvote za izlov ribe određuju se zemljama članicama na temelju procijenjene količine raspoložive riblje populacije.

Pojedinačne ih vlade potom dijele kolektivnim ribarskim organizacijama koje ih raspoređuju ribarskim poduzećima. Međutim, u Australiji, na Islandu, Novom Zelandu i u Norveškoj kvote se dodjeljuju izravno pojedinačnim ribarima, koji potom mogu njima trgovati na privatnom tržištu.

Zagovornici tržišnog sustava tvrde da takva shema potiče ribare da preuzmu odgovornost za upravljanje ribljom populacijom jer im je u interesu da prodaju svoja prava na izlov po najboljoj mogućoj cijeni. Međutim, njegovi protivnici, među kojima je najgalsnija Francuska, strahuju da bi takav sustav mogao dovesti do toga da kompanije najveće kupovne moći nadjačaju one manje snažne.


Reci što misliš!