Politika

Crkva i politika

Benedikt XVI. pozdravio razvoj odnosa između Tajvana i Kine

Benedikt XVI. pozdravio razvoj odnosa između Tajvana i Kine

Tajvan i Kina u utorak su potpisali niz ekonomskih sporazuma čiji je cilj ponovno zatopljenje odnosa, nakon šest desetljeća međusobnog neprijateljstva

Papa Benedikt XVI. u subotu je, primajući u audijenciju novog tajvanskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, pozdravio pozitivan razvoj događaja između Kine i Tajvana, čiji su predstavnici u utorak potpisali niz ekonomskih sporazuma te je pozvao na iskren i konstruktivan dijalog, javlja AFP

Tajvan i Kina u utorak su potpisali niz ekonomskih sporazuma čiji je cilj ponovno zatopljenje odnosa, nakon šest desetljeća međusobnog neprijateljstva. To je prvi posjet jednog visokog kineskog dužnosnika Tajvanu od kraja kineskoga građanskog rata 1949. između komunista i kineskih nacionalista.

"Iskren i konstruktivan razgovor ključ je rješenja sukoba koji prijeti stabilnosti današnjeg svijeta. Sveta Stolica, stoga, pozdravlja nedavni pozitivan razvoj događaja između Tajvana i Kine", kazao je papa predajući vjerodajnice novome tajvanskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Wangu Larryju Yu-yuanu.

Papa je posredstvom veleposlanika uputio "svoje srdačne želje" tajvanskom predsjedniku Ma Ying-jeou, koji je na vlasti od svibnja istaknuvši činjenicu o tomu da je riječ o prvom katoličkom predsjedniku izabranom na Tajvanu.

Peking je diplomatske odnose s Vatikanom prekinuo 1951., nakon što je Vatikan priznao Tajvan. Definitivan prekid bilo kakvih odnosa uslijedio je u srpnju 1957. osnivanjem Crkve pod kontrolom kineskog komunističkog režima.


Reci što misliš!