Događaji

Prijetnja

Kina: Tko prodaje oružje Tajvanu snosit će sankcije!

Kina: Tko prodaje oružje Tajvanu snosit će sankcije!

Sankcije će tako osjetiti tvrtke Boeing i United Technologies koje imaju velike ugovorene poslove u Kini

Kina je zaoštrila retoriku nakon odluke SAD-a da će Tajvanu prodati oružje u vrijednosti većoj od 6 milijarade dolara te je upozorila kako će protiv SAD uvesti sankcije. Kina je naglasila da će kažnjene biti sve tvrtke koje se umiješaju u prodaju oružja Tajvanu.

Sankcije će tako osjetiti tvrtke Boeing i United Technologies koje imaju velike ugovorene poslove u Kini.

He Yafei, zamjenik ministra vanjskih poslova Kine je američkom veleposlaniku u Pekingu kazao da su oni protiv odluke SAD-a. Upozorili su da se radi o velikim zadiranjima u unutarnje poslove Kine. Kina je također najavila zamrzavanje vojnog sudjelovanja s SAD-om.

Pentagon je izrazio žalost zbog oštrog odaziva Kine, da prodaja oružja znači narušavanje nacionalne sigurnosti Kine te se tajvanski predsjednik slaže s SAD-om i njegovom odlukom. "Tajvan će se s tim oružjem osjećati samopouzdanije i sigurnije", kazao je ma Ying-jeouja, tajvanski predsjednik.

Prodaja oružja SAD-a Tajvanu se kosi s trima zajedničkim izjavama Kine i SAD-a iz 1982. godine u kojima stoji da je SAD obećao da će postepeno smanjiti prodaju oružja Tajvanu. SAD i dalje ostaje najveći nabavljač oružja Tajvanu, a 1992. godine je predsjednik George Bush odobrio tada najveću prodaju oružja u vrijednosti 6 milijardi dolara.


Reci što misliš!