Politika

Ofenziva

Tzipi Livni poziva na potporu izraelskoj ofenzivi

Tzipi Livni poziva na potporu izraelskoj ofenzivi

"Očekujemo od međunarodne zajednice da podrži našu operaciju kojom želimo promijeniti stanje na terenu i donijeti mir za stotine tisuća Izraelaca koji žive na dometu raketa ispaljenih iz pojasa Gaze", rekla je Livni

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u nedjelju je tijekom turneje diplomata u grad Sderot, koji je redovno na meti raketnih palestinskih napada, pozvala međunarodnu zajednicu da podrži izraelsku ofenzivu u Gazi, javlja Totalportal.hr

"Očekujemo od međunarodne zajednice da podrži našu operaciju kojom želimo promijeniti stanje na terenu i donijeti mir za stotine tisuća Izraelaca koji žive na dometu raketa ispaljenih iz pojasa Gaze", rekla je Livni.

"Ne možemo prihvatiti da svijet u isti plan postavi terorističku organizaciju poput Hamasa koja je preuzeo kontrolu nad Gazom na nelegitiman način i državu članicu Ujedinjenih naroda koja se služi svojim pravom na samoobranu", rekla je Livni stranim predstavnicima koji je bilo oko 60.

Glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner je rekao u nedjelju u razgovoru za francuski radio RTL, da je 97 posto Palestinaca ubijenih ili ranjenih tijekom napada na pojas Gaze pripada islamističkom pokretu Hamas.

"Devedeset sedam posto ubijenih ili ranjenih Palestinaca pripada terorističkoj skupini Hamas. Od 230 ubijenih u Gazi, 218 su teroristi koje smo iznenadili kada su arogantno pokušali izazvati Izrael i nastavili bacati rakete na jug zemlje", rekao je.

"Nažalost ima i nekoliko civilnih žrtava jer je nemoguće u napučenim uvjetima u Gazi postići rezultat od 100 posto. Žalimo zbog svakog civilnog gubitka", dodao je.

Izrael je u nedjelju drugi dan zaredom nastavio sa zračnim napadima na Gazu, jačajući pritisak na Hamas nakon što je, prema najnovijim podacima, 300 ljudi poginulo, a najmanje tisuću ih je ranjeno odkad su napadi počeli u subotu. Prema Izraelu, napadi su odgovor na gotovo svakodnevno palestinsko raketiranje južnog Izraela, intenzivirano nakon što je 19. prosinca prekinuto primirje.

Hamas je i u nedjelju nastavio gađati Izrael raketama i minobacačkom vatrom. Izraelska vojska priopćila je da je na izraelsko tlo palo više od 40 projektila, a novost je da rakete imaju sve veći domet, tako da su dvije Grad rakete pale oko 30 km sjeverno od pojasa Gaze blizu lučkog grada Ašdoda.

U izraelskom napadu u nedjelju rano ujutro uništeno je sjedište Hamasove televizijske postaje al-Aqse, koja je nastavila emitirati s nepoznate lokacije, a napadnut je i kamp za obuku Hamasovih militanata. Osim toga, nekoliko desetaka izraelskih oklopnih transportera razmješteno je duž granice s pojasom Gaze u očekivanju moguće kopnene invazije.

U nedjelju poslijepodne izraelski zrakoplovi su bombardirali područje duž granice s Egiptom. Izraelska vojska potvrdila je zračni napad na 40 tunela na jugu pojasa Gaze kako bi se zaustavila opskrba Hamasa oružjem. Tijekom bombardiranja tunela ubijena su dva Palestinca i ranjene 22 osobe.

Hamas i krijumčari koriste mrežu tunela iskopanih ispod palestinsko-egipatske granice u Rafahu za unošenje oružja i robe u pojas Gaze, koji je pod izraelskom blokadom. Prema palestinskim izvorima, između Egipta i Gaze postoji skoro 600 tunela, a trenutno se kopa još stotinjak.

Izraelski mediji su javili da su stotine Palestinaca nakon bombardiranja tunela prema Egiptu pokušali srušiti graničnu ogradu i prijeći na egipatsku stranu. Pritom je došlo do sukoba s egipatskim graničarima. Palestinci su bacali kamenje, a egipatski su graničari pucali u zrak, pri čemu je ozlijeđeno više Palestinaca.

Pojas Gaze okružen je uglavnom Izraelom i Sredozemnim morem i ima samo 12 km dugu zajedničku granicu s Egiptom. Redovni granični prijelazi su zatvoreni, a morsku granicu nadzire izraelska mornarica. U siječnju ove godine stotine tisuća Palestinaca napali su granični prijelaz Rafah i pokušali ga zauzeti kako bi prodrli do Egipta.

 


Reci što misliš!