Događaji

Bez službene potvrde

Hamas iznio svoje uvjete za desetogodišnje primirje

Hamas iznio svoje uvjete za desetogodišnje primirje

Palestinski pokret Hamas, koji je dan ranije odbio egipatski plan o prekidu vatre u sukobu s dosad 208 žrtava, ponudio je desetogodišnje primirje ispuni li Izrael uvjete, prenose izraelski mediji

Nema službene potvrde Hamasove ponude i ponude Islamskog džihada, prenose mediji koji su vijest prenijeli s dosta skepticizma vjerujući da je više riječ o probnom balonu nego o stvarnoj ponudi.

Hamas, palestinski pokret koji vlada Pojasom Gaze, traži za desetogodišnje primirje da Izrael oslobodi palestinske zatvorenike koji su bili 2011. razmijenjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita, a uhićeni su ponovno nakon ubojstva trojice izraleskih mladića 12. lipnja, prenosi izraelski Channel 2.

Drugi uvjet palestinskog pokreta je otvaranje svih graničnih prijelaza u Pojasu Gaze te da prijelaz Rafah prema Egiptu nadziru snage Ujedinjenih naroda, prenosi portal The Times of Israel.

Ostali su uvjeti povlačenje izraelskih tenkova iz područja u koja su ušli u sklopu sadašnje ofenzive Zaštitni rub, zatim potpuno ukidanje blokade Gaze, otvaranje međunarodne luke u Pojasu Gaze, proširenje ribolovnih područja 10 kilometara od obale za Palestince i preusmjeravanje zračnih koridora izraelskih zrakoplova kako ne bi prelijetali preko palestinske obalne enklave.

Neuplitanje u rad

Uvjeti su i izraelsko neuplitanje u rad palestinske vlade nacionalnog jedinstva te ponovna izgradnja i obnova industrijske zone uz granicu.

Navodna palestinska ponuda pojavila se dan pošto je Izrael prihvatio egipatski plan o prekidu vatre. U srijedu je Izrael pojačao napade na domove čelnika Hamasa pošto je Hamas odbacio primirje i umjesto toga ispalio nove desetke raketa na izraelsko tlo.

Pozivajući se na glasnogovornika ministarstva zdravstva Ašrafa al-Kedru, njemačka agencija dpa prenosi da je ukupan broj mrtvih u Pojasu Gaze narastao na 208, a ranjenih je 1.550 u devet dana izraelske ofenzive.

Najkrvaviji palestinsko-izraelski sukob od izraelske osmodnevne ofenzive 2012., počeo je prošli tjedan zbog otmice i ubojstva trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkog napada židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojega su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Agencija AFP prenosi pak da visoki dužnosnik Hamasa treba u srijedu u Kairu razgovarati s egipatskim mirovnim posrednikom o prekidu neprijateljstva, a očekuje se dolazak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Kairo na razgovore o primirju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.