Politika

Sabor

Rasprava o plaćama saborskih zastupnika tek u veljači

Rasprava o plaćama saborskih zastupnika tek u veljači

'Malo kasnimo s raspravom, jer još nismo dobili podatke iz drugih zemalja. Mislim da bi se to u veljači moglo finalizirati', kazao je Bebić izvijestivši da spomenute podatke očekuje iz desetak europskih zemalja

Hrvatski sabor će prvu ovogodišnju sjednicu početi 28. siječnja, izvijestio je predsjednik Sabora Luka Bebić, te najavio da bi parlament u veljači trebao odlučivati o zastupničkim plaćama i mirovinama, jer, kako je rekao, dužnosnici moraju pokazati solidarnost u uvjetima krize i recesije

'Smatram da državni dužnosnici trebaju pokazati osjetljivost za situaciju u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska, nego i Europa i svijet, za recesiju koja se već osjeća u nekim područjima gospodarstva', izjavio je Bebić nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Najavio je da će Sabor u veljači raspravljati i, očekuje, odlučivati o plaćama i mirovinama saborskih zastupnika, na temelju iskustava drugih, Hrvatskoj po teritoriju, broju stanovnika i drugim parametrima sličnih europskih država koje su dužnosnička primanja prilagodile aktualnoj svjetskoj financijskoj krizi.

'Malo kasnimo s raspravom, jer još nismo dobili podatke iz drugih zemalja. Mislim da bi se to u veljači moglo finalizirati', kazao je Bebić izvijestivši da spomenute podatke očekuje iz desetak europskih zemalja.

Upitan očekuje li da će svi saborski klubovi podržati prijedlog koji bi se 'iskristalizirao' u raspravi, Bebić je odgovorio kako smatra da među klubovima 'nema nekih razlika', te da 'među svim zastupnicima postoji shvaćanje potrebe solidarnosti'.

'Postoji raspoloženje da zastupnici prihvate razuman stav o tom pitanju', dodao je.

Na upit kako gleda na inicijativu SDP-a da se prijedlog novog zakona o radu raspravi u dva čitanja, a ne, kako predlaže Vlada, po hitnom postupku, jer je riječ o zakonu koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU, Bebić je odgovorio da će saborska većina kada ga SDP formalizira, njihov zahtjev razmotriti i konzultirati Vladu.

Izvijestio je da je na dnevnom redu 8. sjednice 46 točaka (polovica s prošle sjednice), te da bi sjednica trebala trajati tri tjedna uz mogućnost njezina produljenja, zbog najava iz Vlade da će u Sabor uputiti nove zakonske prijedloge.

Među njima bi trebali biti i zakoni kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima EU, a koje bi Sabor u ovoj godini trebao donijeti 57, najviše njih u prvoj polovici godine.


Reci što misliš!