Politika

Sinčićev prijedlog nazvali demagogijom

Zastupnici Sabora odbili Sinčićev prijedlog da daju 1000 kn od plaće za siromašne

Zastupnici Sabora odbili Sinčićev prijedlog da daju 1000 kn od plaće za siromašne

Jedini zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozvao je sve saborske zastupnike da mjesečno odvoje novac za siromašne. Sinčić tako želi osnovati fond u kojega bi svaki zastupnik uplatio tisuću kuna mjesečno.

Povodom ovog apela kojeg je osim na svom Facebooku profilu uputio i preko medija kako bi svi zastupnici za apel čuli, kontaktirali smo ostale saborske zastupnike kako bi čuli jesu spremni ili ne na njegov plan.

Ministrica socijalne politike na odlasku Milanka Opačić za Index je izjavila kako se neće upuštati u Sinčićevu demagogiju.

"Nisam spremna sudjelovati u nikakvoj demagogiji. Svi kojima je potreban novac za život, a nemaju ga, imaju za to sustav socijalne skrbi kojem sam ja na čelu prema tome svi mogu biti pokriveni. Za takve stvari postoji sustav u uređenim zemljama kao što je Hrvatska", rekla nam je Opačić.

SDP-ovi ministri apel nazvali demagogijom

Ranko Ostojić, još jedan ministar na odlasku prokomentirao je Sinčićev apel nazvavši ga demagogijom i pritom dao nekoliko savjeta za riješiti problem siromaštva.

"Valjda saborski zastupnik kroz proračun može puno bolje rješavati problem siromaštva. Recimo uvođenjem poreza na kamate ili dividendu Ili povećanjem pristojbe za provođenje ovrha, uvođenjem poreza na šund i slično. Ukratko problem siromaštva se rješava sustavno, a ne humanitarnim akcijama", rekao je Ostojić.

Fred Matić, ministar branitelja na odlasku rekao je kako je cijela Hrvatska preplavljena populističkim izjavama poput ove.

"Treba naći način kako pomoći siromašnima, ali ovo je jeftina populistička izjava. Ja sam pomagao u braniteljskom dijelu. Čovjek me nazove da je gladan pa mu dam svojih 200 kuna jer je sustav spor. Bolje bi mu bilo da aktivira naše nogometaše, no svatko sam treba odlučiti kako i kome pomoć. Ovo su samo jeftini populistički trikovi.

Tako bi onda trebalo izdvajati po 1000 kuna za propale firme, udovice, invalide, ma nek se kompletna plaća da. Ja sam uvijek spreman pomoći i pomagao sam, ali ne na populistički način", rekao je Fred Matić.

MOST-ovac ima poruku za Sinčića

Sličnog je stava i MOST-ov saborski zastupnik Tomislav Panenić.

"Kad Sinčić bude isplatio sredstva od predizborne kampanje onda može drugima držati propovijed. Prvi je obećao da će isplatiti sredstava koja je dobio od predizborne kampanje za predsjedničke izbore i nisam vidio da ih je uplatio.

Ne kažem da ne bi dao novac, no ako kreće od njega neka prvo izvrši svoje obećanje. Ja sam novac od predizborne kampanje na lokalnim izborima uplatio u općinu natrag, nisam nijedne kune uzeo", rekao je Panenić.

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina samo je kratko rekao da bi poslušao Sinčićev apel i donirao 1000 kuna mjesečno.

"A bi, zašto ne", kratko je rekao Petrina.

HDZ-ov saborski zastupnik Božidar Kalmeta rekao je za Index kako će Klub zastupnika HDZ-a oko toga zauzeti stav.

"Ja sam uvijek za pomoći, no kakav stav zauzme Klub zastupnika ja ću ga podržati", rekao je Kalmeta.

Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a izjavio je za Index da ga ne mora Sinčić podsjećati na pomaganje potrebitima.

"Kolega je novi u Saboru i mi koji smo dugo radimo ne jedan i pol sat već smo sate i dane posvećeni radu u Saboru pa ta njegova izjava zvuči neobično.

Naravno da izdvajamo ja i moji kolege za ljude kojima je to potrebno", rekao je Pupovac.

Na upit na koji način izdvajaju samo je kratko dodao "na razne načine".

Neki odbili komentirati

Neki drugi su pak odbili komentirati Sinčićev poziv.

Još jedan SDP-ov ministar na odlasku, Gordan Maras kazao je kako tu izjavu nije ni vidio pa je ne može komentirati.

"Dajte da prvo vidim što je to bilo, nemojte mi prepričavati što je on tražio", kratko je rekao Maras.

Niti HDZ-ov saborski zastupnik Davorin Mlakar nije bio puno rječitiji.

"Ja sam na putu, nisam upoznat s tim, ne znam što bi to bilo, njegove me izjave nisu posebno dotaknule do sad tako da ne bi ovo ništa komentirao", rekao je Mlakar.

Pokušali smo doći i do ostalih zastupnika pa smo zvali Ljubicu Ambrušec, Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Ivana Lovrinovića, Rajka Ostojić, Miru Kovača, Ivana Domagoja Miloševića, Gordana Jandrokovića, no nisu nam se javili.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.