Politika

SDP-ov antirecesijski paket

Antičević-Marinović: Država je najneuredniji platiša

Antičević-Marinović: Država je najneuredniji platiša

Među brojnim prijedlozima izmjena i dopuna postojećih zakona, Antičević-Marinović posebno je naglasila nužnost promjena zakona o otplati stambenih kredita, zakona o PDV-u, te o zdravstvenoj zaštiti, kazavši kako trenutačna zdravstvena reforma nije ništa drugo doli 'porez na bolest'

Na konferenciji za medije održanoj jutros u prostorijama zadarskog SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović, saborska zastupnica i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra na predstojećim izborima, iznijela je paket antirecesijskih mjera svoje stranke.

Među brojnim prijedlozima izmjena i dopuna postojećih zakona, Antičević-Marinović posebno je naglasila nužnost promjena zakona o otplati stambenih kredita, zakona o PDV-u, te o zdravstvenoj zaštiti, kazavši kako trenutačna zdravstvena reforma nije ništa drugo doli 'porez na bolest'.

Antičević-Marinović je naglasila na sve veće povećanje rata stambenih kredita, koje su porasle u prosjeku za 800 kuna mjesečno, pa i više, što će zasigurno dovesti do kreditne krize kada ljudi masovnije počnu ostajati bez posla, do čega će, kako tvrdi, neminovno doći.

Iz tog razloga, SDP predlaže da Hrvatski zavod za zapošljavanje takvim ljudima osigura adekvatnu naknadu, koja, tvrdi, trenutačno nije dostatna. 

Osim toga, potrebno je i zadržati stabilnost monetarnog sustava, te tečaja valute, istaknula je Antičević-Marinović, naglasivši kako je trenutačna vlast učinila da upravo Država bude najveći dužnik i najneuredniji platiša.

Potrebno je poticati investicijske aktivnosti, proizvodnju i izvoz, ublažiti posljedice krize i nezaposlenost, reformirati javni sektor i izvršiti rebalans proračuna u skladu s antirecesijskom politikom, a to, kazala je Antičević-Marinović, trenutačna vlast ne provodi.

O radu, odnosno 'neradu' nedjeljom, kazala je kako se zakon ne provodi u korist građana, te se događaju slučajevi kako su trgovine nedjeljom zatvorene, a radnici ipak rade unutar objekta, bez plaćenih prekovremenih sati.

Prvi i osnovni problem Vlade je nepriznavanje trenutačne situacije, odnosno da je Hrvatska u recesiji, već se stvari nastoje 'zakamuflirati', tvrdi Antičević-Marinović, najavljujući za 9. veljače predstavljanje predizbornih političkih poteza SDP-a na lokalnoj razini.


Reci što misliš!