Politika

Prijateljske zemlje

Rusija i Kina čestitale Ahmadinedžadu na izbornoj pobjedi

Rusija i Kina čestitale Ahmadinedžadu na izbornoj pobjedi

Ahmadinedžad, koji sudjeluje na summitu u ruskom gradu Ekaterinburgu, iskoristio je plenarnu sjednicu za napad na SAD, no nije spominjao izbore održane u petak niti prosvjede u Teheranu

Rusija i Kina čestitale su u utorak iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu na spornoj izbornoj pobjedi, unatoč prosvjedima protiv izbornih rezultata u Teheranu, javlja HTV

Zapadne zemlje izbjegavaju priznati premoćnu Ahmadinedžadovu pobjedu, zbog koje su deseci tisuća prosvjednika izašli na ulice iranske prijestolnice tvrdeći da su izbori lažirani i podupirući zahtjev poraženog umjerenog protukandidata Mirhoseina Musavija za ponavljanjem glasovanja.

Ahmadinedžad, koji sudjeluje na summitu u ruskom gradu Ekaterinburgu, iskoristio je plenarnu sjednicu za napad na SAD, no nije spominjao izbore održane u petak niti prosvjede u Teheranu.

Iran ima status promatrača u Šangajske organizacije za suradnju (SCO) koja okuplja Rusiju, Kinu i četiri azijske države, bivše sovjetske republike.

"Šefovi zemalja članica SCO-a čestitali su Ahmadinedžadu na reizboru", rekla je glasnogovornica Kremlja Natalija Timakova.

Ahmadinedžad i Medvedev smijali su se i šalili pred televizijskim kamerama, ali je Timakova kazala da je njihov susret bio vrlo kratak. "Nisu čak ni sjeli", rekla je.

Kineska novinska agencija Xinhua u kratkom izvještaju prenosi da su Hu i Ahmadinedžad na rubovima summita "razmijenili stajališta o bilateralnim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa".

U govoru na plenarnoj sjednici iranski je predsjednik govorio o SAD-u, palestinskom pitanju i reformi svjetskog poretka.

"Očito je da je doba imperija prošlo i da se neće vratiti", rekao je aludirajući na Sjedinjene Države. U pogledu svjetske gospodarske i financije krize je ustvrdio da su "neizbježne radikalne promjene".

"U Americi traje gospodarska i politička kriza, koju ni saveznici Sjedinjenih Država nisu u stanju riješiti", rekao je i dodao da je Irak i dalje okupirana zemlja.


Reci što misliš!