Politika

Proizvodnja mlijeka

Čobanković se sastaje s poljoprivrednicima

Čobanković se sastaje s poljoprivrednicima

Taj su sastanak proteklih dana zatražili proizvođači mlijeka koji traže ukidanje promemorije o cijeni mlijeka od 0,25 centri i hitno vraćanje uredbe o cijeni mlijeka iz 2008.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković u 10 sati sastat će se s predstavnicima otkupljivača i proizvođača mlijeka na temu aktualnog stanja u proizvodnji i na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, javlja HRT .

Taj su sastanak proteklih dana zatražili proizvođači mlijeka koji traže ukidanje promemorije o cijeni mlijeka od 0,25 centri i hitno vraćanje uredbe o cijeni mlijeka iz 2008., traže zaštitu domaćih proizvođača od nekontroliranog uvoza te provođenje zakona o prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta, a u protivnom najavljuju prosvjede među kojima bi prva bi mjera bila blokada 17. bjelovarskog sajma koji će se od 11. do 13. rujna održati u Gudovcu.

Ministar Čobanković popodne će se sastati s predstavnicima otkupljivača i proizvođača pšenice, a razgovarat će se o otkupu pšenice.

Seljačke udruge okupljene oko Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje u nedjelju su zatražili da otkupna cijena pšenice bude 1,25 kuna po kilogramu, pri čemu su od otkupljivača zatražili cijenu od 95 lipa, a zbog poskupljenja plavog dizela od države su zatražili 30 lipa po kilogramu, što je 15 lipa više od njihova prvotnog zahtjeva prema državi. Udruge okupljene oko ZUSSB-a zatražili su i jedinstvenu cijenu uljane repice od 2,5 kune po kilogramu, hitnu isplatu neisplaćenih poticaja za 2008. u maksimalnom iznosu, isplatu poticaja za pšenicu, uljanu repicu i ostale ozime kulture i to 60 posto do kraja kolovoza, a ostalih 40 posto do kraja prosinca.

Ako se ti zahtjevi ne ispune, čelnici Zajednice najavili su za četvrtak, 27. kolovoza blokadu 13 graničnih prijelaza na području Slavonije.

 


Reci što misliš!