Politika

Sporazum između zemalja

Slovenci "navijaju" za Srbiju

Slovenci

Srbija je još daleko od toga da bude uzor za Sloveniju. Ali, ako se slovenski čelnici budu odmarali na lovorikama, mogli bi se uskoro probuditi i shvatiti da njihova zemlja više nije "Švicarska bivše Jugoslavije", upozorava taj list.

Slovenija ne bi trebala zavidjeti Srbiji na njenim nedavnim ekonomskim uspjesima, već podržati gospodarski rast Srbije jer je to i u njenom interesu, piše ljubljanski list Finance.

Nabrajajući razloge zbog kojih bi Ljubljana trebala blagonaklono gledati na ekonomsko jačanje Beograda, list navodi da će samo tvrtka "Hermes SoftLab", koja je vlasništvo srpskog ComTradea, omogućiti 20 milijuna eura kapitala za slovenski informacijsko-tehnološki sektor.

Ljubljana također nema razloga za žaliti zbog potpisivanja sporazuma o suradnji između te dvije zemlje, koji će Sloveniju koštati oko osam milijuna eura godišnje, jer će time Srbima koji rade u Sloveniji biti vraćeno ono što im se duguje, ističu Finance.

Sporazumi

Taj sporazum treba omogućiti i da se u Srbiji na slovenske investitore ne gleda kao na ružne imperijaliste, kao što se to događa u Hrvatskoj zbog nenamirenih dugova Ljubljanske banke tamošnjim štedišama, navodi list.

Srbija može, prema ocjeni Financa, biti vrlo atraktivna za slovenske tvrtke, zbog prilijeva stranih investicija, ali i jeftine, a kvalitetne radne snage. Milijuni eura od talijanskog Fiata, danske firme Grundfos, ali i ulaganja očekivana od kineskih investitora u infrastrukturne objekte također su činjenice sa kojima treba računati u suradnji sa Srbijom.

Navijati za Srbiju

Srbija je još daleko od toga da bude uzor za Sloveniju. Ali, ako se slovenski čelnici budu odmarali na lovorikama, mogli bi se uskoro probuditi i shvatiti da njihova zemlja više nije "Švicarska bivše Jugoslavije", upozorava taj list.

"Stoga ne bi trebalo zavidjeti Srbiji, već navijati za to da Tadićev susret sa ruskim predsjednikom (Dimitrijem Medvedevom) bude plodonosan kao i njegov posjet Pekingu, gdje je zaključio poslove u vrijednosti od milijardu eura", piše ljubljanski dnevnik.

"Ne bi trebalo zaboraviti ni da su brojne slovenske kompanije smjestile dio, ili čak cijelu proizvodnju, u Srbiju. Što čvršće Srbija bude ukotvljena na glavnim svjetskim tržištima, to će više poslova biti za slovenske firme u Srbiji i više profita za njihove vlasnike u Sloveniji", zaključuju Finance.


Reci što misliš!