Politika

Irska

Neslužbeno: Irci prihvatili Lisabonski ugovor

Neslužbeno: Irci prihvatili Lisabonski ugovor

O rezultatu glasovanja u Irskoj umnogome ovisi i hrvatski put u Uniju. Ako nema Lisabonskog ugovora, onda je na snazi Ugovor iz Nice. On je napravljen za 27 zemalja članica i ne predviđa proširenje EU-a

Irski su glasači, prema prvim procjenama, prihvatili Lisabonski ugovor, i to s oko 53 posto glasova. Prebrojavanje glasova počinje u 9 sati, a rezultati se očekuju tijekom poslijepodneva, prenosi HTV .

Po onome što smo vidjeli na neformalnim izlaznim anketama, može se predvidjeti približno 53 posto glasova "za", rekao je izvor iz irske vladajuće stranke koji je želio ostati neimenovan.

Prema izlaznim podacima ankete koju je provela Fine Gael, glavna oporbena stranka sklona Lisabonskom ugovoru, u glavnom gradu Dublinu ugovor je podržalo 70 posto birača, dok je u ostatku zemlje "za" ugovor glasovalo oko 60 posto birača.

U anketi je ispitano 1.000 osoba u 33 mjesta diljem zemlje do petka kasno navečer nakon zatvaranja biračkih ureda, prenosi AFP.

Irci se drugi put referendumom izjašnjavaju o Lisabonskom sporazumu. Posljednja su istraživanja potvrdila kako postoje veliki izgledi da Lisabonski ugovor dobije zeleno svjetlo. U tom slučaju preostao bi još postupak ratifikacije u Češkoj i Poljskoj.

Irska je jedina zemlja članica kojoj ustav nalaže da se europski ugovori moraju ratificirati na referendumu. Irski birači odbacili su Lisabonski ugovor na prvom referendumu u lipnju prošle godine. Vlada u Irskoj pristala je raspisati novi referendum kad su joj europski čelnici zajamčili da odredbe Lisabonskog ugovora neće utjecati na njezin suverenitet u području vojne neutralnosti, porezne i obiteljske politike.


U slučaju odbacivanja - nema plana B

Kada bi Lisabonski sporazum opet pao, u Irskoj to bi za reformu Unije bilo vrlo loše, smatraju stručnjaci i političari. Nakon drugog NE bilo bi nemoguće isti dokument još jednom dati na referendum. Jedini izlaz da se djelomično spasi reforma jest sastavljanje tzv. europske jezgre. Pojedine članice mogle bi nastaviti surađivati u različitim područjima. Time bi se našli u situaciji Europe dviju brzina. Potpuno je nejasno kako bi takva Europa funkcionirala.

Švedsko Predsjedništvo EU-a na nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u Stockholmu, naglasilo je kako ne postoji plan B za slučaj da Irci odbace Lisabonski sporazum. Isto tvrdi i Europska komisija.

Lisabonski ugovor predviđa velike institucionalne promjene u odnosu na Ugovor iz Nice, koji je sada na snazi. Najvažnija promjena koju donosi, odnosi se na način odlučivanja u EU-u. Uvodi se novi sustav dvostruke većine, što znači da je odluka prihvaćena ako za nju glasa 55 posto država članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto građana EU-a.


Hrvatski put ovisi o irskom glasovanju

O rezultatu glasovanja u Irskoj umnogome ovisi i hrvatski put u Uniju. Ako nema Lisabonskog ugovora, onda je na snazi Ugovor iz Nice. On je napravljen za 27 zemalja članica i ne predviđa proširenje EU-a.

 


Reci što misliš!