Politika

Češki senatori protiv

Nova tužba protiv Lisabonskog sporazuma

Nova tužba protiv Lisabonskog sporazuma

Smatraju kako Lisabonski sporazum od Europe pravi superdržavu u kojoj pojedine članice gube suverenost

Samo dva dana prije irskog referenduma o Lisabonskom sporazumu, skupina čeških senatora po drugi je put podnijela Ustavnom sudu tužbu protiv tog sporazuma. Smatraju kako Lisabonski sporazum od Europe pravi superdržavu u kojoj pojedine članice gube suverenost, prenosi HTV .

Podsjetimo, senatori su u studenome 2008. godine podnijeli prvu tužbu koja je bila neuspješna. Sada su se odlučili uložiti tužbu protiv češkog popratnog zakona koji prati Lisabonski sporazum. Tim pitanjem sud se još nije bavio.

Za to vrijeme, u Irskoj raste pouzdanje kako će na drugom referendumu o Lisabonskom sporazumu, koji će se održati u petak, 2. listopada, građani prihvatiti reformski sporazum. Irska vlada i poznate ličnosti pozvali su irske građane da ovaj put prihvate sporazum jer će u protivnom nastupiti katastrofa za irsko gospodarstvo.

Češka, Poljska i Irska jedine su članice Europske unije koje još nisu zaključile proces prihvaćanja Lisabonskog sporazuma ili o tome još nisu odlučile. Sporazum još ne može stupiti na snagu jer je potrebna suglasnost svih 27 članica EU-a. Bruxelles se nada da će što prije moći raditi na temelju novog sporazuma. Međutim, s novom tužbom u Češkoj teško je odrediti konkretan termin. Češki predsjednik Vaclav Klaus veliki je euroskeptik. Najavio je da će Lisabonski sporazum potpisati tek kada to učini 26 članica i kada se uklone sve pravne sumnje, prenosi Deutsche Welle.

 


Reci što misliš!