Politika

Predsjednički izbori 2009.

GONG u 14 sati: Kršenje izborne šutnje i loša informiranost glasača

GONG u 14 sati: Kršenje izborne šutnje i loša informiranost glasača

Promatrači GONG-a izvijestili su o slabijem odazivu birača, a dojavili su i manji broj kritičnih situacija

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača te neanonimnim prijavama građana. GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10% biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj.

Do 14 sati GONG je zaprimio izvještaje s 451 biračkog mjesta.

Otvaranje biračkih mjesta i početak glasanja protekli su bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom, a u istoj atmosferi nastavilo se glasanje na većini biračkih mjesta.

Rad biračkih odbora promatrači ocjenjuju dobrim, uz iznimke 20-ak biračkih mjesta koja nisu propisno uređena, na kojima birački odbor ne poznaje proceduru ili je krši.

Promatrači GONG-a izvijestili su o slabijem odazivu birača, a dojavili su i manji broj kritičnih situacija.

I s birališta u BiH stižu slični dojmovi, a počinju i gužve na biračkim mjestima zbog procedure oko izdavanja prethodne suglasnosti i potvrda za glasanje.

GONG je do 14 sati zaprimio i određeni broj poziva građana. Pozivi su se uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba te kršenja izborne šutnje, o čemu će GONG izvijestiti na kraju izbornog dana, ali u vezi problema s popisima birača.

Stiže i sve više poziva građana koji se raspituju o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, budući da nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao. Iz toga se može zaključiti kako građani nisu bili u dovoljnoj mjeri informirani u vezi toga kako ostvariti biračko pravo u slučaju izbivanja iz mjesta prebivališta na izborni dan.

Također, birači su javljali o tome da su promijenjene adrese biračkih mjesta, a da o tome nisu bili informirani te da nisu znali gdje trebaju ići glasati.

Sljedeća priopćenja su u 19 i 21 sat.

Sandra Pernar

Izvršna direktorica


Reci što misliš!