Politika

Predsjednički izbori

GONG: izbori do 18 sati protekli bez većih teškoća

GONG: izbori do 18 sati protekli bez većih teškoća

GONG-ovi promatrači primijetili su da su birački odbori vrlo dobro podučeni, no da su na nekim mjestima podučeni samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici

Otvaranje biračkih mjesta i izborni dan općenito su protekli bez većih teškoća i u skladu s propisima, naveo je večeras GONG u priopćenju o tijeku izbornog dana do 18 sati.

Rad biračkih odbora ocijenjen je uglavnom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure u radu promatrača - sjeverna Hrvatska i Istra; manje pogrješke u radu odbora u Hrvatskoj i BiH).

GONG-ovi promatrači primijetili su da su birački odbori vrlo dobro podučeni, no da su na nekim mjestima podučeni samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

Promatrači su cijeli dan bilježili nešto viši odziv u BiH zbog čega su se već rano jutros počele stvarati gužve na biralištima, a najveće u Grudama i Mostaru.

Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori su se provodili u mirnu ozračju, a birački odbori, po ocjenama GONG-ovih promatrača, posao rade stručno.

U Ljubuškome je biraču izdan nov listić pošto je rekao da je pogriješio, zbog čega su prigovorili promatrači GONG-a.

Na svim biračkim mjestima u Čitluku je u rano popodne ponestalo popisa za glasovanje. Nakon odobrenja konzulata u Mostaru birački odbori kopirali su popise. Pošto je GONG obavijestio DIP o događajima, pokrenuta je akcija da se dio materijala prebaci iz Mostara u Čitluk.

Na biračkom mjestu u Mlaki (Ratkovec) promatrači su zabilježili izdavanje listića bez identifikacije, a u Brodarici slučajeve obiteljskog glasovanja. Osim tih, nije bilo dojava o drugim sličnim slučajevima.

Kao posebne teškoće GONG navodi da se određen broj biračkih mjesta u Slavoniji i BiH nalazi u neprikladnim prostorima, a zbog poplave neka su biračka mjesta bila teško pristupačna.

GONG je zaprimio i nekoliko poziva i mailova građana koji su ogorčeni što ne mogu glasovati. Riječ je o problemima s popisima birača, nemogućnosti glasovanja bolesnika i nemoćnih osoba i izvan mjesta prebivališta.

Građani su GONG-u dojavili da u nekim slučajevima nije osigurana tajnost glasovanja zbog načina na koji su postavljeni paravani, da listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti prema da se u Stupniku izlazne ankete provode u prostoriji u kojoj se glasuje.

Također građani su javili i o glasovanju bez identifikacije birača te o tome da je na listi kandidata izvješenoj na biračkom mjestu zaokružen broj ispred imena jednog kandidata.

GONG na temelju brojnih dojava zaključuje da su izbornu šutnju kršila oba kandidata.

O kršenjima izborne šutnje Milana Bandića najviše je dojava bilo s područja Zagreba i okolice, iako je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar...). Riječ je uglavnom o dijeljenju letaka i slanju sms poruka.

Tijekom dana bilo je više dojava da je izbornu šutnju kršio i Ivo Josipović. Riječ je uglavnom o dojavama o zaprimanju sms poruka s pozivom da se glasuje za tog kandidata, a slao ih je SDP-ov sms sustav.

Dodatno, popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje crkvenih osoba, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak "Zašto Ivo Josipović NE!" (Karlovac, Varaždin) te da su župnici za blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb - Dubrava, Čučerje) ili da su to činili tijekom mise (Zagreb, Palmotićeva; Gotalovo, Muenchen).

Što se tiče medija, GONG je zaprimio jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi s kandidatima ("Bošnjaci za Josipovića", "Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasovati za Milana Bandića. GONG je danas primio dojavu da je satelitska postaja iz BiH "Lijepa naša" emitirala predizborne poruke Milana Bandića.


Reci što misliš!