Politika

Povodom najave prosvjeda

Fuchs: Pozivaju na štrajk da zadrže status quo

Fuchs: Pozivaju na štrajk da zadrže status quo
Cropix

'Na zakonima intenzivno radi velika skupina sveučilišnih profesora i znanstvenika. Zakoni će biti dobri i od njih nećemo odustati', rekao je ministar Fuchs

Sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta opet dolazi najava radikalnih akcija. Skupina 55 profesora, docenata i asistenata poziva na štrajk protiv tri nova zakona koje priprema Ministarstvo znanosti. Do jučer inicijativu je, tvrde, podržalo još 50-ak profesora s drugih fakulteta.

'Prihvate li se prijedlozi zakona, ma kako dotjerani bili, to će dovesti do propasti hrvatske znanosti i visokog obrazovanja', tvrdi se u pozivu na štrajk.

 

Među incijatorima je 14 sveučilišnih profesora: Ante Čović, Borislav Mikulić, Lino Veljak, Lada Čale-Feldman, Dean Duda, Andrea Zlatar, Morana Čale, Tatjana Peruško, Sanja Roić, Vlasta Erdeljac, Nenad Ivić, Krešimir Nemec, Vedrana Spajić-Vrkaš te Ozren Žunec.

Kritičarima dio javnosti prigovara da je usred recesije od profesora koji za 6 sati rada tjedno u nastavi prime 15.000 kuna licemjerno zazivati štrajk. Ministar znanosti Radovan Fuchs poručuje da se neće dati pokolebati.

'Iza najave štrajka stoji marginalna interesna skupina koja nastoji manipulirati javnošću. Žele zadržati status quo, prvenstveno iz vlastitih interesa. Na zakonima intenzivno radi velika skupina sveučilišnih profesora i znanstvenika. Zakoni će biti dobri i od njih nećemo odustati', rekao je za Jutarnji list ministar Fuchs.

'Mi smo radili po savjesti. Ne počnu li se naše visoko školstvo i znanost modernizirati, stvarno će doći do kraha. Bojim se da će Vlada, budu li plenumaši energični, povući rješenja,' istaknuo je Žarko Puhovski, koordinator jedne od radnih skupina.

'Naša je incijativa neka vrsta građanskog neposluha. Promjene se ne donose u zadnjoj godini mandata Vlade,' kaže Andrea Zlatar-Violić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.