Politika

Poljski premijer

'Neke zemlje su protiv proširenja EU, ali učinit ću sve da Hrvatska potpiše ugovor do kraja godine'

'Neke zemlje su protiv proširenja EU,  ali učinit ću sve da Hrvatska potpiše ugovor do kraja godine'

Poljski premijer objasnio je i razloge zbog čega se mnoge članice EU protive proširenju

"Bilo bi mi drago potpisati pristupni ugovor s Hrvatskom. Ali to prije svega ovisi o stopostotnom zalaganju Hrvatske vlade", izjavio je poljski premijer Donald Tusk.

Poljska od Mađarske preuzima predsjedavanje Europskom unijom u drugoj polovici 2011. godine.

Hrvatska je važna europska država i zaslužuje da što prije završi pregovore, rekao je Tusk, dodavši kako Hrvati uvijek mogu računati na potporu Poljske.

Međutim, poljski premijer u izjavi za HTV je naglasio kako nisu baš sve članice EU oduševljenje daljnjim proširenjem.

"Treba napraviti sve da se ugovor potpiše do kraja godine, zato što je Poljskoj proširenje glavni prioritet. Neke druge države, koje će preuzeti predsjedanje nakon Poljske, više će razmišljati o drugim stvarima. Zbog toga je i moja osobna želja da se odluka o Hrvatskoj donese za vrijeme poljskog predsjedavanja", kaže Tusk.

"I sami znate da nisu svi entuzijastični oko proširenja, iako tu Hrvatska izaziva najmanje kontroverzi. Zadatak Poljske bit će da ukloni eventualni otpor unutar EU i smatram svojom zadaćom osigurati da se Hrvatskoj vrata EU otvore ove godine", kazao je Tusk.

Poljski premijer objasnio je i razloge zbog čega se mnoge članice EU protive proširenju.

"Kad god se govori o problematici proširenja, otvara se tema ilegalnih imigranata. Kod nekih se javlja otpor zato što proširenje povezuju s useljenicima koji dolaze u potrazi za poslom. Neki su se bojali da će tako biti i s Poljacima, da ćemo preplaviti tržište rada", kaže Tusk.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.