Politika

Iz Bruxellesa bez ljubavi

Hrvatska i dalje bez datuma završetka pregovora

Hrvatska i dalje bez datuma završetka pregovora

Osim Francuske, Nizozemska, Velika Britanija i još dvije države su zauzele stav da okončanje pregovora s Hrvatskom "ide prebrzo"

Od predstavnika 27 zemalja EU koji su jutros imali radni doručak s povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom, Francuska je iskazala najviše skepse prema zaključenju hrvatskih pregovora u lipnju, doznaje Index od pouzdanog briselskog izvora. Neslužbeno se govori da je 1. srpnja datum kad bismo mogli postati punopravna članica Unije, no konačnog datuma i dalje nema.

Osim Francuske, Nizozemska, Velika Britanija  i još dvije države su zauzele stav da okončanje pregovora s Hrvatskom "ide prebrzo". Francuska je, doznajemo, predložila Fueleu da se Hrvatska stavi pod monitoring sve dok ne uđemo u EU. "Europskoj komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna za zaključenje pristupnih pregovora. Od Zagreba se očekuju još neka objašnjenja i materijali u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje", rekla je danas Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, prenosi HTV.

Također rekla je i kako procjenu Komisije o hrvatskoj spremnosti za zatvaranje pregovora ne treba očekivati ni sljedeći tjedan. Naime, ona tvrdi kako se još uvijek proučavaju dokumenti vezani uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

"Treba nam još malo vremena da proučimo ta izvješća. Osim toga, ima još nekih elemenata i materijala gdje su nam potrebna dodatna objašnjenja u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje i očekujemo da ćemo to ubrzo dobiti od hrvatske vlade", rekla je Butler novinarima u Bruxellesu prenosi HTV. Kako doznajemo sudionici sastanka koji su se nakon radnog doručka javili hrvatskim političarima, prenijeli su dojmove da je današnji stav o hrvatskom ispunjavanju uvjeta, neusporedivo bolji nego prije tri mjeseca.

"Čini se da će do zadnjeg trenutka biti neizvjesno, što sam i očekivala. Umjereni sam optimist", rekla nam je šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić. Fuele je s predstavnicima članica dogovorio da Europska komisija odmah krene s izradom zajedničkog nacrta o zaključenju hrvatskih pregovora, dokumenta koji govori da je kraj pregovaračkog maratona zaista blizu.

Kako javlja Deutsche Welle skupina od pet zemalja članica, uglavnom nordijskih, te dvije velike članice izrazila mišljenje da proces završetka pregovora s Hrvatskom ide prebrzo, posebice oko poglavlja 23. To otvara mogućnost da se pregovori možda ipak zatvore u srpnju, ali i da već u ponedjeljak 23. svibnja počne rasprava o datumu ulaska Hrvatske u EU ili čak da se on neformalno možda već odredi.

"Jutros međutim, nije bilo još nikakvih odluka, već se može samo reći da je počeo proces usklađivanja pozicija zemalja članica Europske unije o tome može li Hrvatska završiti pregovore do lipnja", navodi se u izvještaju Deutsche Wellea.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.