Politika

HDZ je neodgovoran

Oporba: Datum izbora dovodi u opasnost članstvo Hrvatske u EU!

Oporba: Datum izbora dovodi u opasnost članstvo Hrvatske u EU!

"Datum izbora 4. prosinca apsolutno dovodi u opasnost jedan od dugoročnih strateških ciljeva Hrvatske, a to je članstvo u Europskoj uniji", kazala je Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao HNS nakon što je konačno objavljen datum izbora.

Podsjećamo, Jadranka Kosor u Banskim dvorima oko 15 sati sastala se s koalicijskim partnerima. Nakon sastanka koji je trajao sat i pol vremena, objavljeno je da će Hrvati 4. prosinca izaći na birališta. Pet dana kasnije, 9. prosinca, bit će potpisan pristupni ugovor s Europskom unijom.

"Svi znamo da je datum potpisivanja istodobno kad i održavanje Europskog vijeća, 9. prosinca. U Saboru je donesena odluka koja ograničava održavanje referenduma na 30 dana od potpisivanja pristupnog ugovora, što znači da je krajnji rok 8. siječnja. S ovim datumom izbora, to znači da bi se referendum trebao održati u situaciji kad novi Sabor vjerojatno još nije konstituiran i u prijelaznom trenutku između nove i stare Vlade, kada nema nikoga tko bi organizirao taj referendum", upozorava Pusić.

Šefica HNS-ovog Kluba zastupnika stoga tvrdi da prva zadaća Sabora nakon ljetne stranke mora biti da produži rok za održavanje referenduma. "To je nužno da bi se spasio vitalni interes Hrvatske, što je dugoročna stabilnost u europskom okruženju", tvrdi Pusić i dodaje kako "ne postoji niti jedan dobar razlog da se izbori održe tek 4. prosinca, a postoji puno razloga da se održe ranije".

Radimir Čačić u svom obraćanju novinarima bio je standardno oštar prema vladajućoj stranci, koju je nazvao neodgovornom i neozbiljnom. "Ova vlast potpuno zanemaruje hrvatske građane i državu, a sve u cilju da zadrži vlast još 10, 15 ili 20 dana. Ova Vlada više nema nikakvu legitimaciju, ova Vlada niti od same sebe ne očekuje nikakav ozbiljan potez koji bi mogao pomoći izlasku Hrvatske iz krize. Dakle, 4. prosinac bit će kulminacija svega negativnog što se događalo na gospodarskom i svim drugim planovima", kaže Čačić.

Srećom pa je Pusić novinarima objasnila zbog čega je točno datum izbora problematičan, s obzirom da je Zoranu Milanoviću, koji bi trebao biti šef oporbe, to bilo "prekomplicirano da bi se sada objašnjavalo".

"Ovaj datum izbora je sporan sa ustavno-pravnog stajališta i nije dobar zbog referenduma. To će biti tema razgovora idućih dana. Mislio sam da su malo više razmišljali kada su donosili te rokove", izjavio je Milanović te poručio da je "kukuriku koalicija" spremna za izbore kad god oni bili.

"Sadda napokon znamo koji je prijedlog Vlade za održavanje izbora. Namjeravamo pobijediti na tim izborima, kad god oni bili, i promijeniti stvari u Hrvatskoj", izjavio je Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.