Politika

Razmišljaju o odlasku

Rascjep u zadarskom SDP-u?

Rascjep u zadarskom SDP-u?

Ni usred sezone godišnjih odmora na Trgu pet bunara nema mira: tajnik županijske organizacije SDP-a Nikola Turčinov podnio je neopozivu ostavku koju se može tretirati kao posljedicu višemjesečnoga žestokog sukoba i rascjepa u lokalnom stranačkom vrhu.

 

Potez mladog Turčinova, unatoč jakoj želji i nastojanju Zorana Milanovića da prije kampanje i parlamentarnih izbora sve "pokrije tišinom", mogao bi biti samo prvi u nizu sličnih, jer značajan broj ljudi iz zadarskog vodstva SDP-a smatra da im je Milanović odvalio ‘šamarčinu' zbog koje neki od stranačkih veterana razmišljaju o odlasku iz stranke, piše Slobodna Dalmacija.

Svetko Šarić: Tako ne rješavamo problem

- Većina ŽO-a i cijeli GO SDP-a ne iskazuju povjerenje Renati Sabljar Dračevac, a to ukazuje da je problem u njoj i da on neće nestati ako ga prije izbora zataškamo. Turčinov je imao potporu većine, ali je očito ostao bez potpore predsjednice i "njezinih ljudi", kaže Svetko Šarić, jedini član lokalnog vodstva SDP-a koji je želio prokomentirati dugotrajni sukob na Trgu pet bunara.

- Ostavku sam podnio da bih se posvetio svojim dužnostima potpredsjednika zadarske organizacije koje nisu male i koje će se s približavanjem izbora sve više povećavati. Osim toga, ostavkom sam izrazio svoje neslaganje sa smjerom u kojem se razvijaju i kako funkcioniraju neke stvari u županijskoj organizaciji - izjavio nam je Nikola Turčinov, ne želeći dodatno obrazlagati koje su to "stvari". Ali, i bez toga jasno je da se radi o ljudima, a ne "stvarima".
Tihi rat

Još od prošle godine, dugogodišnji stranački establišment zadarskog SDP-a ušao je u najprije tihi, a zatim i otvoreni rat s Renatom Sabljar Dračevac, predsjednicom županijske organizacije.

Na teret su joj stavljali vođenje stranačke politike bez konzultacija, vrlo lošu komunikaciju, stvaranje kruga "svojih ljudi", nepoštovanje stranačkih dogovora, samostalno kadroviranje mimo izbornih rezultata, odvajanje žiroračuna gradske i županijske organizacije i samostalno raspolaganje novcem i stranačkim pečatom koje drži u svom stanu.

Unutarnji stranački skandal je do veljače uspješno držan u tajnosti, a od tada se spor samo zaoštrio. Na koncu je 25 članova Županijskog odbora, bez volje predsjednice Sabljar Dračevac, sazvalo sjednicu i od Gradskog odbora zatražilo utvrđivanje njezine "političke odgovornosti", a Gradski odbor je jednoglasno odlučio pokrenuti postupak.

Tako je bio pripremljen teren za isključenje Renate Sabljar Dračevac iz SDP-a! Ali, na dan kada je Gradski odbor o tome trebao odlučiti, uslijedilo je "kolektivno hodočašće" Zoranu Milanoviću koji je u Zagreb pozvao Renatu Sabljar Dračevac, Duška Vidova, Željka Mikina i Ingrid Antičević Marinović i - sve je obustavljeno!

Milanović nije želio sebi i stranci priuštiti lokalni politički skandal prije parlamentarne kampanje: zaustavljeno je isključenje Sabljar Dračevac, a u želji za "uravnoteženom odlukom", Milanović je i njoj zabranio provođenje dodatnih izbora kojima je htjela ojačati svoju poziciju u županijskom SDP-u.

U krajnje čudnoj interpretaciji unutarstranačke demokracije i unatoč tomu što su je izabrali članovi županijske organizacije SDP-a, Milanović je smatrao da o daljnjoj sudbini Renate Sabljar Dračevac treba odlučivati Glavni odbor stranke!

Sukob se u Zadru pokušalo "personalizirati" kao sukob Ingrid Antičević Marinović i Renate Sabljar Dračevac, pa ispada da se u lažnoj dilemi "Ingrid ili Renata", Zoran Milanović odlučio za sebe i svoj interes.

Time je, naravno, učinio smiješnim cijeli Gradski odbor i većinu članova Županijskog odbora koji ne vide ništa politički principijelnog ni za SDP korisnog u sklapanju predizbornog primirja s Renatom Sabljar Dračevac. Nikola Turčinov je reagirao prvi, a svi ostali će tek reagirati, sukladno vlastitim procjenama i ambicijama.

Bauk dolazi iz Splita'

Milanović želi obuzdati utjecaj Ingrid Antičević-Marinović, pa mu je Renata Sabljar Dračevac u tome dobro došla, a konačnu će korist iz svega izvući - splitski SDP-ovci Ranko Ostojić i Arsen Bauk! Tako glasi jedna od "teorija zavjere" kojom se objašnjava Milanovićev potez.

U lokalnom SDP-u tvrde da Bauk stoji uz Renatu Sabljar Dračevac jer bi ona "kao novi kadar" bila kudikamo poslušnija i lakše bi prihvatila dominaciju splitskih kadrova i u SDP-u i u kreiranju saborskih lista, ali i lista za Europski parlament na kojima su dosad bila "rezervirana mjesta za Piculu i Ingrid Antičević". O strahu od Splita govori i ovo:

- U budućoj regionalizaciji Hrvatske, vrh stranke očekuje jedino otpor istarskih i zadarskih SDP-ovaca koji ne žele u Rijeku odnosno Split, a upravo je Bauk prošlog ljeta predlagao da se formira nekakva fantomska Koordinacija dalmatinskih SDP-ovaca sa sjedištem u Splitu, što smo mi odbili, oprezan je jedan od zadarskih socijaldemokrata koji je želio ostati anoniman.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.