Politika

Isti problemi

Analitičari o programima HDZ-a i Kukuriku koalicije

Analitičari o programima HDZ-a i Kukuriku koalicije

Svoj izborni program prije deset dana predstavila je Kukuriku koalicija, a jučer HDZ. Ekonomski analitičari kažu da su programi slični i gotovo jednako problematični, prenosi HRT .

Prema riječima Luke Brkića, profesora sa Fakulteta političkih znanosti, i jedan i drugi mogu se svesti na popis lijepih želja jer ne percipiraju dubinu krize.

Ekonomski analitičar Ante Babić prednost ipak daje programu Kukuriku koalicije. Njegovo je mišljenje da je HDZ zapravo prepisao ono što već ima u planu ova vlada. SDP-ov program je, kaže, malo konkretniji i u nekim dijelovima razrađeniji.

U uvjetima novog vala svjetske recesije i krize u eurozoni, HDZ najavljuje smanjenje deficita za pola posto, a SDP rast BDP-a od 2 do 4 posto. Pri tome ni jedni ni drugi ne misle smanjivati socijalna prava niti najavljuju otpuštanja i otkaze. Profesor Brkić kaže da je to teško izvedivo.

Isti je odgovor i kad je riječ o likvidnosti. I jedni i drugi misle da se taj gorući problem može riješiti politikom ubrzanih stečajeva i zakonskim propisima. Novih poreza neće biti, osim što će se, pita li se Kukuriku koalicija, pravednije raspodijeliti.

HDZ planira tijekom 2013. vratiti dug, a Kukuriku koalicija uskladiti rast mirovina s troškovima života. Profesor Brkić pita se kako je to moguće kada i sadašnji sustav jedva podnosi teret isplate mirovina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.