Politika

Izlazak pred javnost

SDP i HDZ od sredine rujna u medijskom ratu

SDP i HDZ od sredine rujna u medijskom ratu

Kukuriku koalicija krajem idućeg tjedna službeno izlazi van, sa svojom kampanjom za izbore, predstavljajući ključne točke svog zajedničkog programa biračima

Očekuje se da će četvero lidera pred javnost zajedno izaći 15. rujna, dva dana prije sabora HDZ-a koji se održava 17. rujna. Plan je da se prestigne HDZ-ovce u njihovoj medijskoj ofenzivi, ali i da se otkloni dojam da šefova oporbenog saveza, posebno Zorana Milanovića, pa i Radimira Čačića, nema dovoljno u medijima i javnosti u kojima trenutno dominira predsjednik Ivo Josipović, piše novilist.hr

Od toga dana nadalje lideri Kukuriku grupe dnevno bi sa svojim komunikatorima po pojedinim resorima, dakle stranačkim ljudima koji su pisali programe, izlazili pred javnost diljem Hrvatske, tako da bi se otklonio negativan dojam o tome da Kukuriku ekipa samo obilazi sajmove i manifestacije po raznim ruralnim sredinama. Cilj je da se detaljno predstave svi programi, a kako je poznato SDP-ova koalicija planira bitno smanjiti cijenu rada u Hrvatskoj, smanjujući drastično zdravstvene doprinose u plaćama, planira smanjiti PDV na 22 posto, te izravno financijski stimulirati svako novo otvoreno radno mjesto.

Kukuriku savez angažirao je agenciju »Bruketa&Žinić« za kreativni dio kampanje, dok će PR i organizaciju svih evenata voditi agencija »Madison«. Provode se vrlo opsežna i dubinska istraživanja javnog mnijenja, ne samo po regijama i određenim socijalnim skupinama, već i prema odnosu prema SDP-u, odnosno drugim strankama koalicije. Istražuje se kakva su očekivanja privrženih, ali još više neprivrženih birača, odnosno potencijalno dostupnih, dakle onih koji su još neodlučni, jer se procjenjuje da je to bazen u koji SDP i savez može i mora dodatno zagrabiti, dok će HDZ pred sobom imati zadatak da motivira svoje izborne apstinente na birališta.

Naime, neodlučnih je oko jedna trećina u masi birača, i Kukuriku grupa se mora pobrinuti da se oni ne okrenu Dragutinu Lesaru, HSLS-u ili drugima koji se kreću oko centra ili lijevog centra.
   Prvi Kosoričin izborni istup bit će na saboru stranke, gdje će se ex chatedra obratiti masi od 15.000 svojih članova. Kukuriku savez želi postići suprotan dojam: dostupnosti i realnosti svojih lidera, koji će u kampanji govoriti istinu i o tzv. bolnim rezovima koji slijede, odnosno izbjegavat će bilo kakva lažna obećanja, što je potvrđeno i na Predsjedništvu SDP-a ovih dana.

Na sve načine će se poticati poduzetništvo i investicije, a istodobno i pokušati s mirovinama pratiti realni troškovi života. Jedna od važnih točaka je i fiskalna reforma, odnosno oporezivanje luksuza, što će se posebno oprezno tretirati u kampanji, zbog negativnih iskustava iz 2007. godine.

Svi detalji zajedničkog oporbenog programa su već više-manje usklađeni, osim dijelova koji se tiču poljoprivrede i zdravstva, o čemu je raspravljalo i Predsjedništvo SDP-a prije dva dana. To je bila psljednja točka unutarstranačkih dogovora koju je trebalo odraditi, i u Kukuriku savezu tvrde da su riješeni i programi, i komunikacijska strategija oporbenog saveza.

Poznati su i komunikatori koji će govoriti o pojedinim temama, pa će tako o gospodarstvu, financijama i energetici govoriti Branko Grčić, Slavko Linić, Dragan Kovačević i Radimir Čačić, o regionalnom razvoju Zvonimir Mršić i Zlatko Komadina, Milanka Opačić o socijali i mirovinama, Vesna Pusić i Neven Mimica o vanjskoj politici i odnosu sa EU, itd.

Vrlo je znakovita uloga Nevena Mimice, koji zajedno s HNS-ovom Vesnom Pusić, ne samo u ime SDP-a već i IDS-a, dorađuje posljednje dijelove programa, te se stoga procjenjuje da će upravo Mimica, koji piše i novi prijedlog strukture buduće vlade, dakle doslovce popis ministarstava i njihovu unutarnju organizaciju, vjerojatno biti jedan od SDP-ovih potpredsjednika vlade, uz Milanku Opačić.

Čini se da bi uloga Mimice trebala biti kontrola unutarnje i vanjske politike, dakle vrlo širok dijapazon poslova, što ga svrstava u osobe od posebnog povjerenja šefa Milanovića i jednog od glavnih operativaca vodeće stranke u koaliciji.

novilist.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.