Politika

Upozorenje iz GONG-a

Vlada propustila u Sabor poslati važne zakone

Vlada propustila u Sabor poslati važne zakone

'Nije toliko sporno hoće li se ili neće usvojiti neki zakon, odnosno hoće li Hrvatski sabor imati kvorum do kraja svog zasjedanja. Zakazalo je slanje nekih bitnih zakona u saborsku proceduru', upozorio je Dragan Zelić iz GONG-a, komentirajući aktualni trenutak Sabora u svjetlu bojkota zasjedanja oporbenih zastupnika, ali i intenzivnih pregovora predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor s koalicijskim partnerima.

Za GONG, nevladinu organizaciju koja već godinama prati izbore, ali i sve druge demokratske procese i fenomene u Hrvatskoj, u ovom je trenutku bitno ukazati i na činjenicu da nije sigurno ima li Vlada potporu u Saboru, ali i na podatak da je do kraja zasjedanja ostalo još jako malo vremena, a posla je još uvijek puno.

Dragan Zelić iz GONG-a 'prstom upire' prema Vladi, tvrdeći da je zakazalo slanje nekih bitnih zakona u saborsku proceduru. Bez njih, smatraju u GONG-u, predstojeći parlamentarni izbori, ali i održavanje referenduma za ulazak u Europsku Uniju, neće biti kvalitetno provedeni. Uz izmjene Zakona o referendumu, paralelno se trebalo odlučivati o i izmjenama akta kojim se reguliraju lokalni izbori, odnosno opoziv gradonačelnika i načelnika općina.

'Zakon o referendumu već je trebao biti poslan u Sabor na drugo čitanje, no još nije bio ni na Vladi. Činjenica je da javnost ne zna u kojoj je fazi taj zakon, hoće li i uopće biti na dnevnom redu Vlade, odnosno Sabora. Sve to govori o načinu rada ove vlade', kritizira Zelić.

Izrazio je sumnju da će u vrlo kratkom vremenu do raspuštanja Sabora spomenuti zakoni i doći pred zastupnike. Bitne su, po njemu, i izmjene zakona o medijskom praćenju izbora, jer će predizborna promidžba, kako sada stvari stoje, biti u medijima praćena po pravilima koja su poprilično zastarjela i datiraju s kraja 90-ih.

'Kad je usklađivanje Zakona o referendumu s Ustavom u pitanju, očito je da će to pričekati novi saziv Sabora. Po mojim procjenama, doduše, referendum o ulasku u EU bit će organiziran krajem siječnja ili u veljači, pa će to očito probati uskladiti nova saborska većina', najavljuje Dragan Zelić.

Konačan datum održavanja EU-referenduma ne ovisi samo o razvoju političkih prilika u Hrvatskoj, odnosno konstituiranju novog saziva Sabora, već i o činjenici kad će se točno staviti paraf(i) na pristupni ugovor. Za sada je najizgledniji datum 19. prosinca, a sve ostalo ovisit će o rokovima koje će diktirati postizborno razdoblje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.