Politika

spas za blokirane

Vlada: Ministarstvo pravosuđa radi na pripremi novog ovršnog zakona

Vlada: Ministarstvo pravosuđa radi na pripremi novog ovršnog zakona
Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je kazao da je bitno da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika, da Vlada nastavlja proces dijaloga s Molom o otkupu njegovih dionica u Ini te da Ministarstvo pravosuđa radi na radnoj skupiti koja će pripremiti novi ovršni zakon koji bi trebao adresirati pitanja blokiranih građana.

Osvrnuvši se na odluku Europske komisije (EK) o odobrenju državnog jamstva za kredit Uljaniku od 96 milijuna eura, Plenković je na početku sjednice kazao kako je to bila očekivana odluka koja je uslijedila nakon intenzivnog dijaloga s Komisijom. 

Važnim je istaknuo da je donesena odluka o isplati plaće radnicima Uljanika. "Međutim, bitno je da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika i u konačnici pronalazak strateškog partnera i na taj način ovo važno hrvatsko brodogradilište može imati svoju održivost, zaposlenost i produktivnost. Na tom tragu će biti usmjeren naš dijalog s Upravom", istaknuo je Plenković. 

Osvrnuvši se na Rafineriju nafte Sisak, kazao je da je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pojasnio Upravi Ine stav Vlade koji se odnosi na opstanak rafinerije i njezinih aktivnosti te činjenicu da bi svim radnicima koji su pogođeni tom odlukom bila ponuđena adekvatna radna mjesta u rafineriji.

"Vlada RH glede Ine nastavlja s razmatranjem pristiglih ponuda za savjetnike i nastavlja svoj proces dijaloga s Molom vezan za otkup Molovih dionica", naveo je.

Iz Ine su ovih dana izvijestili da je pripremljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.

Osvrnuvši se na gospodarstvo i poveznicu s plaćama građana, Plenković je istaknuo da možemo biti ponosni na dobre makroekonomske pokazatelje - rast gospodarstva, smanjenje javnog duga, smanjenja deficita i u konačnici ostvarenja suficita u proračunu opće države, kao i podizanja rejtinga.

Iznio je i podatak da je prosječna plaća u Hrvatskoj za studeni iznosila 6.190 kuna, što je porast od 6,6 posto na godišnjoj razini. 

 

 


Reci što misliš!