Politika

Komentar

GONG: Skidanjem imuniteta Jovanoviću, HDZ je prekršio Ustav!

GONG: Skidanjem imuniteta Jovanoviću, HDZ je prekršio Ustav!

Imunitet skinut zato što je HDZ nazvao zločinačkom organizacijom

GONG smatra kako su saborski zastupnici vladajuće koalicije jučer prekršili Ustav kada su zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću skinuli saborski imunitet.

Ističu kako je skidanje imuniteta Jovanoviću u suprotnosti sa 76. člankom Ustava. "Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru", citiraju iz GONG-a taj članak Ustava te dodaju kako je tu riječ o takozvanom "imunitetu odgovornosti" koji Sabor nema pravo ukidati.

Objašnjavaju kako je Jovanoviću imunitet skinut zbog njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije zbog čega ga HDZ tuži za klevetu. "Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije", pišu iz GONG-a.

Smatraju da je zabrinjavajuće što vladajuća većina predvođena HDZ-om ne prepoznaje da ovim "kratkovidnim potezom" nanosi dugoročnu štetu cijeloj političkoj zajednici zajedno sa njihovim biračkim tijelom. "HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom su odlukom ujedno zaustavili razvoj ionako fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske", piše u priopćenju koje je u ime GONG potpisao predsjednik njihova Vijeća Berto Šalaj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.