Događaji

Neisplata putnih troškova

HDZ-ovi zastupnici zatražili ostavku ministra Jovanovića

HDZ-ovi zastupnici zatražili ostavku ministra Jovanovića

U Saboru traje rasprava o izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Osim što se rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuje s 30 na 15 dana, izmjenama se precizira da prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi FINA. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac pohvalio se dosadašnjim učincima primjene Zakona posebno na području nelikvidnosti.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi najviše učinaka na području nelikvidnosti.

"Jer znate da je negdje u rujnu 2012. bio oko 44,5 milijardi, on s današnjim danom nelikvidnosti i dalje kontinuirano pada, mjesec za mjesec, i on je oko 34 milijarde kuna. Bitno je reći da smo prije primjene zakona imali oko 72.000 blokiranih poslovnih subjekata, danas imamo još uvijek 60.000. Znači, oko 10.000 poslovnih subjekata je manje", istaknuo je Lalovac.

Iako se odustalo od izmjena Zakona po hitnom postupku, HDZ-ov Goran Marić poručio je da mu ne bi pomoglo ni deset čitanja jer ne vodi brigu o vjerovnicima.

"Da sve to tako govori, najbolje pokazuje činjenica, da otkad je taj zakon u primjeni, sve je veći gospodarski pad i sve je veći broj nezaposlenih. Ako ste toliko uspjeli spasiti kod stečajnog dužnika, kako to da je onda sve veći broj nezaposlenih. Zato što je to vezano. Ne može se jednostavno promatrati. Samo kod jednog stečajnog dužnika postoji 2000 vjerovnika. O njima nitko ne brine", kazao je Marić.

Ostavka ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića ponovo se tražila u Saboru od strane HDZ-ovih zastupnika.

"Ministar treba dati ostavku jer je potrošio više nego što je smio i sada ne može isplatiti ono što zakonski mora. Ne mora, ali je minimalno pristojno ponašanje dati ostavku", rekao je Dujomir Marasović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.