Politika

HSS i izbori

Jurčić: Mi smo treći blok koji namjerava zaustaviti stagnaciju

Jurčić: Mi smo treći blok koji namjerava zaustaviti stagnaciju

Što se tiče eventualnih koalicija, HSS-ovci su jasno rekli da na izbore idu samostalno, no za postizbornu suradnju su otvoreni

HSS će se, pokazale su liste, na izborima natjecati u 10. izbornih jedinica, a u 1., 7., 8. i 10 izbornoj jedinici HSS će na izbore izaći u koaliciji sa Zelenom strankom i Strankom penzionera.

Što se pak tiče nositelja listi, u Prvoj izbornoj jedinici to će biti šef zagrebačkog HSS-a Darko Vuletić, u Drugoj šef stranke Josip Friščić, u Trećoj izbornoj jedinici stranku će na izborima voditi Zvonimir Sabati, u Četvrtoj Mato Barukčić, u Petoj izbornoj jedinici Davor Vlaović, prvo ime na listi u Šestoj izbornoj jedinici bit će Marijana Petir, Sedma izborna jedinica rezervirana je za Božidara Pankretića kao nositelja, Osmu izbornu jedinicu predvodi Ivo Zrilić, u Devetoj izbornoj jedinici nositelj je Zoran Smolić, dok se HSS u 10. izbornoj jedinici nada uspjehu s nositeljem Stipom Gabrićem Jambom.

HSS ima kandidata i u 12. izbornoj jedinici gdje se biraju manjinski zastupnici, pa će se na izborima za glasove austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine boriti Mijo Šajtoš.

Prilikom predavanja lista predsjednik HSS-a Josip Friščić novinarima je kazao u koje jedinice polaže najviše nade. 'Očekujemo uspjeh u Drugoj izbornoj jedinici gdje HSS ima 12 tisuća svojih članova i tu smo do sada imali najbolje rezultate. Jednako tako, vjerujemo da ćemo vrlo dobre rezultate ostvariti i u 10. izbornoj jedinici gdje je naš nositelj liste, saborski zastupnik Stipe Gabrić, bio vrlo uspješan. Isto kao u Sedmoj izbornoj jedinici, u Šestoj izbornoj jedinici gdje je nositeljica liste naša saborska zastupnica i nositeljica liste gospođa Petir, ali i u Trećoj izbornoj jedinici HSS ima preko sedam tisuća članova. A da ne govorim tamo gdje će biti vrlo interesantna rasprava tko je što pridonijeo - to je područje Slavonije i to su one izborne jedinice gdje neki negiraju sve ono što je učinjeno, a mi govorimo - dok su se neki inatili, mi smo radili. Da nije bilo toga rada, pitanje je kako bi taj kraj i taj prostor i oni koji na njemu žive, preživjeli', rekao je Friščić.

Što se tiče eventualnih koalicija, HSS-ovci su jasno rekli da na izbore idu samostalno, no za postizbornu suradnju su otvoreni. 'Gdje nađemo dodirne točke, spremni smo surađivati, ali zasigurno je jasan i naš stav za ono gdje se programski s nekim ne slažemo, da tu suradnje samo radi glasova, radi mandata ne može biti', kazao je Friščić.

Svoje liste za svih deset izbornih jedinica predala je i Socijalistička radnička partija, čiji predsjednik Ivan Plješa očekuje da će građani prepoznati njihov program. 'Očekivanja su pozitivna jer se stvari u društvu događaju u tom smjeru. Međutim, svjesni smo da smo bili dosta sputani. Ja nisam imao priliku od ne znam od kada govoriti u javnosti, no unatoč tomu, društveni tokovi su takvi da ideja socijalizma, solidarnosti i humanizma sve više dolazi na scenu. Jer ovo što se dogodilo u zadnjih 20 godina - to je čista destrukcija i ne znam koja je društvena struktura danas zadovoljna', rekao je Plješa.

Jurčić je uvjeren da je njegova koalicija već polučila uspjeh jer se okupila tek prije nekoliko mjeseci. 'Želimo zaustaviti stagnaciju i negativne trendove, kako u ekonomiji, tako i u socijalnom području. Vidimo tu puno prostora da se to napravi, ali isto tako vidimo malo vremena da to napravimo. Mi imamo plan i program da to napravimo u relativno kratko vrijeme, tako da hrvatski građani uživaju resurse u vlastitu korist', pojasnio je ukratko svoj plan.

Upitan ima li u Hrvatskoj mjesta za nove ljude s obzirom na bipolarizaciju političke scene, Jurčić je kazao: 'Gledajući situaciju u Hrvatskoj i da je Hrvatska danas jedna od rijetkih zemalja u Europi koja još uvijek stagnira, i kada gledamo kakva se do sada politika vodila, i kada vidimo statistike da je veliki broj birača neopredjeljen i ne vidi ni u jednom ni u drugom bloku rješenje hrvatskih problema niti ostvarivanje ciljeva, onda tu postoji ogroman prostor koji može iskoristiti treći blok i mi to upravo namjeravamo napraviti.'


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.