Politika

Na otvorenom dijelu o ustrojstvu i Poslovniku te referendumu

Milanović otvorio sjednicu Vlade

Milanović otvorio sjednicu Vlade

"Moja je intencija da se sve što je moguće raspravlja na otvorenim sjednicama", rekao je premijer Zoran Milanović otvarajući prvu sjednicu Vlade. Očito je kako su do Milanovića došle kritike kako odmah kreće s lošom praksom donošenja odluka na zatvorenim sjednicama.

"Na zatvorenom dijelu Vlada će imenovati zamjenike, dio pomoćnika ministara, kao i vršitelje dužnosti predstojnika Ureda Vlade RH", potvrđeno jutros iz Banskih dvora u najavi današnje prve sjednice Vlade Zorana Milanovića. Kako je najavljeno sjednica Vlade održat će se u 10 sati.

S najavom zatvorenog dijela sjednice, i Kukuriku koalicija nastavlja s lošom praksom Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor koji su često imali sjednice bez prisustva javnosti. Nevladine organizacije više su puta zbog toga kritizirali netransparentu vlast, no čini da i novoj vlasti odgovora da se o nekim stvarima ipak ne zna ili manje zna.

Na otvorenom dijelu sjednice donijet će se Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave i Poslovnik Vlade RH, potvrđeno je iz Vlade.

Na sjednici Vlade naći će se i izvješće o pripremama za referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te prijedlog odluke o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe državnog referenduma.

Peta točka dnevnog reda bit će uredba o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti a diskutirat će se i o prijedlogu uredbe o dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. Ministri će raspravljati i o prijedlogu uredbe o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te prijedlogu uredbe o izmjenama Ovršnog zakona.

Podsjetimo kako su jučer javnosti predstavljene ključne mjere porezne reforme prema kojem će PDV od 1. ožujka iznositi 25 posto. No, isto tako, najavljene su i različite stope PDV-a za dječje potrepštine, obrazovanje i turizam.

Isto tako od 1. srpnja uvodi se porez na imovinu prema kojem će se znatno više oporezivati neiskorišteno zemljište. Uvodi se i porez na dividendu koji se neće odnositi na male dioničare.

Najavljeno je i kako se plaće do 3 tisuće kuna neće oporezivati. Za sada još uvijek nije poznato za koliko će se točno smanjiti rashodi države i kome se sve oduzima.

"Zaštit ćemo najslabije", bilo je sve što je rekao premijer Zoran Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.