Politika

Bez dogovora Grčka će bankrotirati u ožujku

EU: Grčka pred bankrotom, Britanija na izlazu

EU: Grčka pred bankrotom, Britanija na izlazu

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy u Berlinu su održali još jedan u nizu sastanaka na kojem nije ništa dogovoreno. Problemi su i u Novoj godini ostali isti: dužnička kriza u eurozoni, s posebnim naglaskom na Grčku.

Analize pokazuju da Grčka trenutno ima više od 90 posto šanse da bankrotira, a Merkelica i Sarkozy i dalje inzistiraju na mjerama štednje. Grčki lideri, ali i njihovi vjerovnici, nakon današnjeg sastanka javno su upozoreni da im idući paket financijske pomoći neće biti isplaćen ukoliko s kreditorima ne postignu dogovor o refinanciranju.

Komercijalne banke, poručuju Sarkozy i Merkel, moraju preuzeti na sebe dio tereta krize. Od kreditora se traži da Grčkoj otpišu oko 60 posto duga. "Iz naše perspektive, dugovi se moraju što prije restrukturirati. Ukoliko se to ne dogodi, nećemo moći Grčkoj i dalje osiguravati financijsku pomoć", zaprijetila je Merkel, prenosi Reuters.

Za postizanje dogovora nije ostalo još puno vremena. Lucas Papademos, grčki premijer, prošlog tjedna je najavio da će Grčka bankrotirati u drugoj polovici ožujka, ukoliko joj EU, MMF i ECB u međuvremenu ne odobre novu financijsku injekciju. "Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Grci moraju dobiti šansu za oporavak", poručila je Merkel.

Lideri Njemačke i Francuske na sastanku su razgovarali i o fiskalnom paktu koje bi zemlje eurozone trebale potpisati do 1. ožujka. Radi se o sporazumu kojim će se članice eurozone obvezati na proračunske rezove. Europska komisija dobit će ovlasti stavljanja veta na državni proračun zemalja koje izađu izvan utvrđenih granica deficita.

Merkel i Sarkozy nadali su se da će ugovor o fiskalnoj disciplini uspjeti progurati na razini čitave Europske unije. U tome ih je, međutim, onemogućila Velika Britanija. David Cameron također se protivi i uvođenju europskog poreza na financijske transakcije, kojeg Francuska i Njemačka i dalje žele progurati. Britanci su, zbog raskola u gospodarskoj politici, na rubu izlaska iz EU.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.