Politika

Spriječit će gospodarsku krizu?

Merkel i Sarkozy predložili sklapanje novog EU ugovora

Merkel i Sarkozy predložili sklapanje novog EU ugovora

Njemačka premijerka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložili su potpisivanje novog ugovora Europske unije kako bi obnovili povjerenje u europsku valutu te osigurali da se regionalna dužnička kriza više ne ponovi, piše slobodnadalmacija.hr

Sarkozy je nakon sastanka s Merkel izjavio kako bi obje strane voljele da novi ugovor potpišu svih 27 članica EU, no prihvatljiv bi bio i potpis samo 17 članica eurozone.

Novi će ugovor odmah uključivati i automatske sankcije za zemlje koje prekrše pravila postavljena kako bi vlade zemalja imale deficit pod kontrolom. Investitori su pozdravili prijedlog koji je odmah uzrokovao jačanje eura i dionica.

Sastanak Sarkozy i Merkel održan je početkom ključnog tjedna za eurozonu, koja se trudi uvjeriti tržište da može riješiti vlastiti dužničku krizu. Sarkozy je napomenuo kako izdavanje zajedničke obveznice od strane svih zemalja koje koriste euro nije pravo rješenje za europsku gospodarsku krizu.

S njime se međutim ne slaže većina analitičara koji smatraju kako je upravo u tome spas - izdavanje obveznica iza kojih stoji cijela eurozona.

Jače gospodarske sile, poput Njemačke i Francuske, odbile su takav prijedlog, no vjeruje se kako će, ukoliko se kriza produbi, i one morati popustiti. Sarkozy je u ponedjeljak ponovo snažno naglasio kako 'zajednička obveznica' ne dolazi u obzir.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.