Politika

Surova realnost

Linić - mora nam biti gore da bi nam bilo bolje

Linić - mora nam biti gore da bi nam bilo bolje

Linić je svjestan da moramo najprije zaustaviti trogodišnji slobodni pad i potom preokrenuti negativni trend, a za to treba vremena

“Za tri do četiri godine bi se trebalo počelo živjeti malo bolje“, odgovorio je Slavko Linić, ministar financija na novinarsko pitanje o roku u kojem će Vladin program donijeti boljitak građanima (u razgovoru za Novu TV) i poprilično iznenadio građane koji zadnjih 20-tak godina od političara nisu naučili na tako iskrene i prilično sumorne tvrdnje, prenosi slobodnadalmacija.hr

Obično političari takva pitanja elegantno zaobiđu ili kažu kako bi Vladine mjere trebali poboljšati standard građana do kraja godine ili najkasnije sljedećeg ljeta. Sada netko iz političke kaste poručuje kako će biti dobro ako se nakon čitavog mandata standard građana bar malo poboljša pa smo nazvali po jednog politologa, ekonomisticu i sindikalnog lidera da prokomentiraju takav, ne samo za hrvatske prilike, neobičan istup.

- Pa Linić je poznat po atipičnim nastupima za političara, obično zna što govori i pri tom je vrlo realan. Mislim da je i ovog puta realan, upoznat je sa svim pokazateljima, a to potvrđuju i statističke brojke o gospodarstvo i zaposlenosti. Linić je svjestan da moramo najprije zaustaviti trogodišnji slobodni pad i potom preokrenuti negativni trend, a za to treba vremena - kazao nam je tim povodom Ozren Matijašavić, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, dodajući kako Linićev istup zaslužuje pohvalu, ali da to Vladu ne abolira od intenzivnije bitke za gospodarstvo i radna mjesta. - Vlada mora omogućiti poduzećima u problemima koja imaju tržišnu perspektivu da nastave s radom, pa ćemo zbog toga u utorak i organizirati prosvjed radnika Dalmacijavina u Zagrebu - rekao nam je Matijašević.

Zrinka Živković Matijašević, direktorica Direkcija za ekonomska istraživanje RBA, također vrlo pozitivnim ocjenjuje istup ministra financija, ali napominje kako će rok od tri, četiri godine za početak povećanja životnog standarda biti moguće postići samo ako Vlada bude odlučna u provedbi nepopularnih poteza.

- To se odnosi na racionalizaciju državne uprave, odnosno smanjivanje prava iz kolektivnog ugovora, reduciranje broja zaposlenih u javnim poduzećima, fleksibilizaciju radnog zakonodavstva i ostale reformske mjere. Najprije nam mora biti gore, da bi nam bilo bolje, jednostavno rečeno - riječi su Zrinke Živković Matijašević, koja upozorava da će nam u suprotnom trebati mnogo više za realni oporavak standarda građana.

Politolog Anđelko Milardović ističe kako je za svaku pohvalu to što je Linić odlučio građanima prenijeti realne analize, a nije pokušao “ušminkati stvarnost, što političari stalno rade zadnjih 20-tak godina“.
- Mislim da će građani s odobravanjem primiti takvo ponašanje Linića, ali i drugih političara koji će odustati od manipuliranja. Pa prošla vlast je u jeku krize najprije govorila kako nismo u krizi, a potom su tijekom prošle godine stalno govorili kako nam je bolje, ali da mi to ne vidimo.

Vjerujući da Linić svoje prognoze iznosi na osnovu realnih pokazatelja, htio bih samo upozoriti na činjenicu da Hrvatska, kao ni bilo koja druga manja zemlja, ne može kontrolirati globalna financijska i gospodarska kretanja i da stoga treba biti oprezan u tom smislu - naglasio je Milardović.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.