Politika

Nuklearna kriza

Obama: Iran nema ni namjeru ni mogućnosti napasti nas na našem teritoriju

Obama: Iran nema ni namjeru ni mogućnosti napasti nas na našem teritoriju

Američki predsjednik Barack Obama jučer je kazao kako ne vjeruje da je Izrael već donio odluku o tome da preventivno napadne Iran, odnosno njegova nuklearna postrojenja. 

U intervjuu za NBC kazao je kako dužnosnici njegove administracije "nisu pronašli nikakve dokaze" da Iran ima "namjere ili mogućnosti" izvršiti napade na američkom tlu, kao čin odmazde na eventualno raketiranje njihovih postrojenja.

Obamu u narednim mjesecima očekuje borba za novi mandat, zbog čega je jasno dao do znanja da nije zainteresiran za vođenje novih ratova na Bliskom istoku. "Bilo kakva vojna aktivnost u Perzijskom zaljevu remeti ravnotežu i ima velik učinak na nas. Sukob bi imao velik utjecaj na cijenu nafte, ali i na sigurnost naših postrojbi u Afganistanu. Zbog svih tih faktora, naša prva opcija je diplomacija", kazao je Obama.

Međutim, u skladu s tradicionalnom američkom politikom, sve je opcije ostavio otvorenima, pa tako i onu pokretanja rata.

"Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo Iran u razvijanju nuklearnog oružja i izazivanju utrke u nuklearnom naoružanju u ovoj prevrtljivoj regiji", zaključio je Obama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.