Politika

Odluka najesen

Čačić neće u Nadzorni odbor INA-e

Čačić neće u Nadzorni odbor INA-e

Ako ministri i budu sjedili u Nadzornom odboru Ine, Radimir Čačić neće biti među njima, doznaje se iz visokih izvora Vlade.

Konačna odluka Vlade o imenovanju visokih državnih dužnosnika u nadzorne odbore državnih i javnih tvrtki, ipak, očekuje se najesen. Podsjetimo, u pristupnom ugovoru koji je Hrvatska potpisala s EU stoji da političari ne mogu biti u nadzornim odborima tvrtki u državnome vlasništvu, a najave o tome da će Vlada ipak u NO INA-e imenovati prvog potpredsjednika Čačića i ministra financija Slavka Linića još proljetos nisu bile prihvaćena blagonaklono u Europskoj komisiji.

Što se pak tiče slovenske ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, preprekom koju će trebati prevladati moglo bi biti pitanje Ljubljanske banke. Hrvatska strana je toga svjesna, te će, nakon što je Slovenija prošli tjedan imenovala svog financijskog eksperta Franca Arhara, već na sljedećoj sjednici Vlade u četvrtak imenovati hrvatskog stručnjaka. Oni bi, kako se doznaje se iz izvora Vlade, zajednički trebali predložiti rješenje za pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Isto tako, Vlada bi već na idućoj sjednici mogla odlučiti o sudbini Brodosplita, odnosno o ugovoru sa samoborskim DIV-om, budući da je zaključeno kako se protiv te tvrtke ne vodi nikakav istražni postupak. Brodogradilište Kraljevica sljedeći tjedan ide u likvidacijski postupak, a Uljanik, kao i riječki 3. Maj kreću u privatizacijski proces, o čemu Bruxelles još nije dao svoje službeno stajalište. Brodotrogir i dalje traži novog vlasnika, a izbor se vodi između Končarovih Jadranskih ulaganja te tvrtke More Trogir Slobodana Ljubičića.

Na pitanje traži li Vlada od europskih fondova novac za financiranje gradnje Pelješkog mosta, kako su javili neki mediji, mogao se čuti odgovor kako je u rješavanju pitanja povezivanja teritorija Neumski koridor glavni izbor i prioritet ove Vlade. O Pelješkom mostu kao projektu raspravljat će se tek kad za njega na raspolaganju budu financijska sredstva, što sada nije slučaj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.