Politika

Izvanredna sjednica

Čačić: Nejasan model upravljana INA-e onemogućuje hrvatske članove

Čačić: Nejasan model upravljana INA-e onemogućuje hrvatske članove

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić komentirao je istup hrvatskih članova Nadzornog odbora INA-e i njihov zahtjev za hitnom sjednicom Uprave te tvrtke.

"Zahtjev za izvanrednom sjednicom Uprave INA-e je, sa stajališta Vlade, na tragu nužnosti da se, što je prvi i apsolutni prioritet hrvatske države i Vlade, što bolje upravlja trgovačkim društvom. Mi razumijemo da nejasan model upravljanja, odnosno procedura koju ovog trenutka primjenjuje INA-e, u određenoj mjeri onemogućuje da hrvatski članovi Uprave daju svoj puni doprinos i ovo je iskaz jedne takve njihove pozicije", rekao je Čačić i dodao:

"Bez obzira na to, ono što možemo reći je da Vlada prati rad INA-e, upozorava na pojedine probleme, pokušava naći rješenja. Ono što je najvažnije, INA će i ovu godinu, usprkos svim, a nisu male teškoće, uspješno završiti", istaknuo je Čačić. On je komentirao i eventualne promjene u načinu upravljanja INA-om.

"Promjene u načinu upravljanja i u dokumentima koji su pretpostavke za taj način upravljanja su predmet odluka Vlade koje će biti donesene kada se za to steknu uvjeti. Znate da se o tome u Vladi razgovaralo i ti se razgovori i dalje vode, a takve odluke će biti donesene", istaknuo je Čačić.

Novinari su prvog potpredsjednika Vlade pitali je li podržava hrvatske članove Uprave, ali je on izbjegao konkretan odgovor.

"Ovo je osobni stav vezano za procedure i protokole za koje oni smatraju, a za to postoje objektivni temelji, da odgovornost koju nose prema Zakonu o trgovačkim društvima, a ona je i osobna, nije u skladu s ovlastima koje imaju", kaže Čačić odgovorivši i na pitanje treba li mijenjati dioničarski ugovor između Vlade i MOL-a.

"O tome smo već puno puta govorili. Naš stav je poznat - upravljačka prava moraju biti u korelaciji s razinom vlasništva, a ona to sada nisu", rekao je Čačić dodavši kako nije poznat rok kada će se promjene dogoditi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.