Događaji

Kršenje obećanja

Linić i Čačić u Ini unatoč suprotnim premijerovim tvrdnjama

Linić i Čačić u Ini unatoč suprotnim premijerovim tvrdnjama

Imenovanjem Linića i Čačića u Nadzorni odbor, Kukuriku koalicija prekršit će svoj više puta iznesen stav da ministri neće sjediti u nadzornim odborima državnih tvrtki

Potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića Vlada će imenovati za članove Nadzornog odbora Ine, doznaje Jutarnji list. Vlada bi tu odluku trebala donijeti na jednoj od skorašnjih sjednica kako bi taj prijedlog bio spreman za izvanrednu skupštinu dioničara Ine koju je ovih dana zatražio MOL, prenosi slobodnadalmacija.hr

Skupština bi se trebala održati 10. travnja. MOL je zatražio izvanrednu skupštinu jer svog predstavnika u Nadzornom odboru Abela Galacza želi zamijeniti s Ferenczom I. Szabolesom.

Imenovanjem Linića i Čačića u Nadzorni odbor Kukuriku koalicija prekršit će svoj više puta iznesen stav da ministri neće sjediti u nadzornim odborima državnih tvrtki. No, kako je u Vladi procijenjeno da je Ina prevažna strateška kompanija te da je puno otvorenih pitanje i problema u odnosima Ine i MOL-a, odlučeno je da se na ta mjesta stavi potpredsjednika Vlade i ministra.

U kuloarima se nagađa kako je članstvo u Nazornom odboru Radimira Čačića logično budući je Ina, u podjeli poslova između SDP-a i HNS-a, pripala u nadležnost narodnjaka, dok se imenovanje Linića tumači kao nastojanje socijaldemokrata da kontolirju Čačića, ali i sve osjetljive procese koji se očekuju na relciji Zagreb-Budimpešta. Prema izvorima Jutarnjeg lista očekuje se da će Čačić biti predsjednik Nadzonog odbora.

Time će Vlada kao manjinski dioničar ojačati svoju poziciju prilikom donošenja odluka unutar Nadzornog odbora i s pozicije vlasti čvršće se postaviti prema zahtjevima mađarske strane. S druge strane, i predstavnici MOL-a su zadovoljni takvim raspletom jer je imenovanje prvog potpredsjednika i ministra u Vladi jasan znak koliku važnost suradnji Ine i MOL-a pridaje Hrvatska. Uz to u MOL-u ne kriju zadovoljstvo što će imati za partnere apsolutno kompetentne ljude i što će puno lakše surađivati s izravnim predstavnicima Vlade.

Očekuje se da će Vlada uskoro objaviti ime još jednog hrvatskog predstavnika u NO-u. Oni će zamijeniti Davora Šterna, Gordanu Sekulić i Damira Vanđelića koji su ranije svoje mandate ponudili na raspolaganje. Četvrti hrvatski predstavnik u Nadzornom odboru je Maja Rilović kao predstavnica radnika. MOL u Nadzornom odboru ima pet predstavnika.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.