Politika

Traže adut za Zagreb

Laburisti na izbore sa sveučilišnim profesorima i sindikalcima

Laburisti na izbore sa sveučilišnim profesorima i sindikalcima

Već do kraja ovog mjeseca Hrvatski laburisti trebali bi imena kandidata koje će predstaviti na lokalnim izborima u svibnju. Iako se nakon propalih razgovora s SDP-ovom Mirelom Holy još uvijek traži kandidat za gradonačelnika Zagreba, Laburisti već imaju sigurne adute za Osijek, Rijeku i Dubrovnik.

Unatoč tome što im politički oponenti, odnosno pojedine stranke iz vladajuće koalicije spočitavaju neozbiljnost, ali i govore kako Laburisti zapravo ne žele preuzeti vladanje pojedinim lokalnim samoupravama, slučaj Holy pokazao je da treća stranka po popularnosti itekako misli ozbiljno. Razgovori koje su vodili s Mirelom Holy o potencijalnoj gradonačelničkoj kandidaturi, pokazali su da Laburisti žele osvojiti vlast ili ako ništa drugo dobiti dovoljno glasova kako bi mogli biti među odlučujućim faktorima u budućim gradskim strukturama.

Iako su razgovori s Mirelom Holy prestali, Laburisti još uvijek traže potencijalnog kandidata za Zagreb. Potvrdio je to za tportal i predsjednik stranke Dragutin Lesar, dodavši da su kandidati za neke druge velike hrvatske gradove več odlučeni.

'Postoje tri faze postupka. Prva faza je gotova u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci od većih gradova. Tu su imena poznata - Jaroslav Pecnik u Osijeku, Matko Bupić u Dubrovniku i Predrag Šustar u Rijeci', kazao nam je Lesar.

Iako je Pecnik još možda i poznat javnosti, s obzirom da ga mediji koriste kao političkog analitičara, Bupić i Šustar imena su nepoznata većem dijelu javnosti. Radi se o dva sveučilišna profesora, no dok je Bupić profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, Šustar je čak i dekan riječkog Filozofskog fakulteta.

'S obzirom da se razgovori još vode teško je sada govoriti to tome hoće li kandidati biti poznati javnosti. Neki su poznati ljudi, no nisu iz političkog miljea kao što je recimo za mnoge bio iznenađenje Predrag Šustar u Rijeci i Matko Bupić u Dubrovniku. I za Zagreb takvi razgovori traju i za Split takvi razgovori traju i još nekoliko županija. Do kraja ovog mjeseca ide faza konzulatcija. Dodatno nam sve komplicira činjenica da tek na ovoj sjednici Sabor ima prvo čitanje zakona koji regulitaju izbore tako da ćemo malo morati pomicati rokove jer moramo pratiti zakonodavni okvir', kazao nam je Lesar.
Među onima koji su se spominjali kao potencijalni kandidati bio je i zadarski sindikalist Vedran Uranija, no on je Lesarovu ponudu ipak odbio. S obzirom da je predsjednik Laburista i sam nekoć bio šef sindiklane središnjice, priupitali smo koliko će se na lokalnim izborima oslanjati na sindikalne kolege.

'Sedam tisuća je članova stranake. I u njima je solidan broj sindikalista iz različitih sindikata i sindikalnih središnjica. Kandidiranje kandidata rade naši ogranci i podružnice. U nekoliko slučajeva su kandidirali ljude koji su bili ili jesu sindikalni aktivni, ali to nije zakonitost, to je naprosto činjenica i kvaliteta ljudi', zaključio je Lesar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.