Politika

Odbili ih

HDZ protiv poslijepodnevne rasprave o rebalansu proračuna

HDZ protiv poslijepodnevne rasprave o rebalansu proračuna

Saborskim zastupnicima HDZ-a smeta što se o rebalansu proračuna raspravlja u popodnevnim satima. Zahtjev da se s time krene sutra, još jutros je odbijen.

Da je rebalans nužan, objasnio je ministar finacija Slavko Linić. Ukupni prihodi projicirani su u iznosu od 113,4 milijarde kuna što je za 254 milijuna kuna manje od originalnog plana. Rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi, a 0,7 posto iznosi očekivana stopa gospodarskog rasta. Još jutros protiv rasprave ustali su HDZ-ovci. "Ne pamtim da se rasprava o proračunu ikada odvijala poslijepodne. Cijelu večer i noć ćemo biti tu, to nema smisla", negodovao je HDZ-ovac Ivan Šuker. Ispravio ga je šef Sabora Josip Leko.

"Smatramo da praksa koja se uvodi u ovom Saboru, da se radi što hoće i da Vlada dirigira tempo, naprosto nije dobra", rekao je Šuker.

"Nije točno da u praksi Hrvatskog sabora nije bilo situacija da se početak rasprave o rebalansu dogodi poslijepodne", odgovorio je Leko.

Na HDZ-ove zahtjeve da Sabor o rebalansu proračuna raspravlja sutra, osvrnuo se i premijer Zoran Milanović.

"Ako rasprava o proračunskom rebalansu bude u poslijepodnevnim i večernjim satima, šanse da je gleda veći broj građana rastu ili možda mislite da je cijela nacija pred televizorima u 10 ujutro", istaknuo je Milanović.

Leko je nastavio po dnevnom redu, pa su na aktualnom satu zastupnici vladajućih i oporbe dobili priliku. Odgovarajući SDP-ovom zastupniku Peđi Grbinu na pitanje vezano za plaćanje tunelarine za Sv.Iliju, premijer je poručio da je rješenje ENC.

"Onaj tko želi doći samo na kavu, čemu su se još donedavno veliki naši sugrađani iz nekih od tih mjesta protivili da im, kao, zatrpavaju plaže, oni će platiti, kao i ja i vi, punu cijenu tunelarine.", naglasio je Milanović.

Premijer je odbacio HDZ-ovu kritiku da su izbori za Europski parlament, odvojeni od lokalnih, bačen novac.

"To je novac koji će zaraditi svi oni žene i muškarci koji će taj dan provesti na biralištima. To je novac koji spada u kategoriju intelektualnih javnih radova", istaknuo je Milanović.

Inzistira li ministar financija i dalje na porezu na nekretnine, zanimalo je HDZ-ovu Branku Juričev Martinčev. Odluka je na užem kabinetu, a politika Vlade jasna - 'stavljanje nekretnina u funkciju', poručio je Linić.

"Nema potrebe da bilo kojeg od građana plašimo s tim", izjavio je Linić.

HDZ-ovog Davora Ivu Stiera zanimala je pak situacija s prošekom po ulasku u EU. Odgovorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Nije rečeno da se prošek neće moći proizvoditi, ali se pod tim nazivom neće moći prodavati. Moramo zaštititi oznaku izvornosti", pojasnio je Jakovina.

No, Stier je uvjeren da se prošek može prodavati pod svojim imenom, 'a Talijani neka tuže, na sudu će se dokazati', kaže HDZ-ovac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.