Politika

Promjene na vidiku?

Hoće li rezultati lokalnih izbora utjecati na Vladu?

Hoće li rezultati lokalnih izbora utjecati na Vladu?

Točno je tjedan dana do lokalnih izbora. Mogu li rezultati utjecati na promjenu smjera kojim ide Vlada i hoće li Banski dvori biti uzdrmani ako stranke koalicije poluče slabije rezultate od očekivanih? Iz SDP-a i HNS-a na to odmahuju rukom, a u HDZ-u se nadaju upravo tom scenariju.

Ključne stranke Kukuriku koalicije uvjerene su u uspjeh na lokalnim izborima, iako, potvrđuju Media servisu SDP-ov Branko Grčić i HNS-ov Ivan Vrdoljak - ne smije se zanemariti utjecaj krize. Kažu da Vlada ide smjerom koji će preokrenuti trendove kao i da za rezultate treba vremena.

"Mi smo tu potpuno izloženi i neka javnost kaže u kojoj mjeri možemo pomoći da se u ostatku mandata doista preokrene situacija u državi", kazao je Grčić.

No i Grčić i Vrdoljak uvjereni su u uspjeh na lokalnim izborima i nadaju se da neće morati razmišljati je li zbog nekog lošeg rezultata uzdrmana Vlada. Lokalni izbori su komunalni, no termin izbora može utjecati na rezultat stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nacionalnoj razini, priznaje Vrdoljak.

"Što se tiče termina lokalnih izbora za svaku Vladu, dolazi u najlošije vrijeme nakon godinu i pol dana mandata u biti radiš poziciju za rezultate koji trebaju uslijediti nakon toga, a ne možeš ih dovoljno jako prezentirati građanima i biračima. Tako da koja god Vlada bila, nije u dobroj poziciji s obzirom na izlazak na lokalne izbore", istaknuo je Vrdoljak.

U HDZ-u se nadaju da će građani zbog krize kazniti vladajuće. Šef te stranke Tomislav Karamarko nada se pobjedi na lokalnim izborima i vjeruje da će će loš rezultat Kukuriku koalicije biti uvertira u prijevremene parlamentarne izbore.

"Neću biti sretan nakon te pobjede na lokalnim izborima, neće mi biti velika utjeha dok ne ode nesposobna Vlada", kazao je Karamarko.

Da će lokalni izbori ipak biti svojevrsno izjašnjavanje i o radu Vlade, smatra profesor Ivan Rimac.

"Očekujem da dio glasača, koji nije pretjerano zadovoljan općenito politkom, da jednostavno glasuje protiv kandidata, pogotovo kandidata iz vladajuće koalicije samo zato što nije zadovojan radom Vlade", kaže Rimac.

Ipak ne očekuje da će u slučaju slabijeg rezultata, Banski dvori početi preispitivati ili mijenjati svoju politiku.

"Postoji jedino šansa da počnu rasti pritisci unutar stranaka na vodstvo u kojem smjeru vodi stranku, jer to određuje dugoročno stranku na političkom prostoru", zaključuje Rimac.

Ono što je sasvim izgledno je da će nakon izbora i lijevi i desni govoriti da su pobijedili. Jedni će reći da su ukupno osvojili više glasova, drugi da su osvojili ili zadržali više jedinica lokalne samouprave, treći će pak pronaći usporedbu iz koje će moći zaključiti da su bili uspješniji nego na prethodnim izborima.

U svakom slučaju puno pobjednika za čak 600-tinjak jedinica lokalne samouprave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.