Politika

Lokalni izbori

Split odbacio Željka Keruma

Split odbacio Željka Keruma

Split je nakon četiri godine odlučio reći ne Željku Kerumu. U drugi će krug izbora za prvog čovjeka drugog najvećeg hrvatskog grada SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević.

Željko Kerum više nije gradonačelnik Splita. Ni spomenik Tuđmana, ni križ na Marjanu, ni Zapadna obala nisu pomogli Kerumu da se dočepa novog mandata. Osvojio je tek malo manje od 18 posto glasova birača i sve svalio na ankete koje su prije dva dana predvidjele ovakav rezultat.

"Svaka anketa utječe na nešto isto kao što trgovački lanac prodaje nešto s reklamom 4,99 ili 2,99 i tako privlači kupce. Tako i to - ovaj pada, a ovaj se diže. Znači, napravljena je šteta, ali nema veze. Mene to uopće ne interesira. Ja sam u 19 sati da nisam ušao u drugi krug, da sam izgubio i lipo sam gospodski, ljudski čestitao svojim protivnicima. Ovo je drugo lakrdija", rekao je Kerum.

SDP-ov Ivo Baladasar ima nešto više od 30 posto glasova birača pa uoči drugog kruga ima razloga za veselje.

"Zadovoljan sam najviše s onim što smo do sada moj tim i ja radili. Na neki način smo odradili sve što je u ljudskoj moći odraditi", rekao je Baldasar.

HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević ima nešto više od 21 posto glasova.

"Očekivali smo ovakav rezultat. Naši glasači su bili podijeljeni. Dakle, imamo ogromnu rezervnu klupu i to više nije naša rezerva nego to je naš put, naša želja da definitivno ujedinimo desnicu", rekao je Ivanišević.

U gradskom vijeću SDP-ova lista osvojila je 24, HDZ-ova 21, a Kerumova 12 posto galsova. Zanimljiv će biti i drugi krug u Splitsko - dalmatinskoj županiji. Vodi don Ivan Grubišić s 39 posto, a drugi je HDZov Zlatko Ževrnja s 37 posto. Bratov neuspjeh u županiji je podijelila Nevenka Bečić ne plasiravši se u drugi krug.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.