Politika

Milanović bijesan

Tko osvoji Split pobijedio je na lokalnim izborima

Tko osvoji Split pobijedio je na lokalnim izborima

Dva dana nakon lokalnih izbora, u dvije najjače stranke slažu se strategije za drugi krug. Borba za proglašavanje pobjede na lokalnim izborima seli u Dalmaciju. Split postaje središnje mjesto okršaja HDZ-a i SDP-a u novoj rundi koja se zove: Tko osvoji Split može proglasiti pobjedu. Zagreb je SDP-u izgubljen, u HDZ-u još se nadaju Vukovaru i Šibeniku.

Zagreb još uvijek peče predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Nije mislio da će Rajko Ostojić ostvariti tako slab rezultat. Predsjednik stranke zato sada napada iz svih oružja, daje intervjue i kritizira Bandića. Traži navodno i krivca i to u Davoru Bernardiću, nositelju liste za Skupštinu i predsjedniku gradske oragnizacije. No sve je to uzalud, Milan Bandić danas ozaren poručuje: šteta para za drugi krug.

"Šteta da trošimo novac i vrijeme za 2,5 posto ovih dva tjedna ali to je demokracija".

Bandić ne želi odgovoriti na pitanja o koaliciji u Skupštini, a u HDZ-u spuštaju na gradsku organizaciju, iako član predsjedništva Gordan Jandroković znakovito poručuje.

"HDZ će biti presudan faktor u formiranju nove većine u Gradskoj skupštini tako da s dosta optimizma gledam na pregovore i razgovore i očekujem da će HDZ participirati u vlasti", istaknuo je Jandroković, koji otkriva da su u stranci usmjereni na pobjedu u Vukovaru, Šibeniku, Dubrovniku i naravno Splitu.

Drugi najveći hrvatski grad odlučit će ukupnog pobjednika lokalnih izbora. Jandrokovića ne brine Baldasarova prednost. Ivanišević je, smatra, puno bolji kandidat, a i glasovi drugih kandidata iz prvog kruga trebali bi mu biti bliži.

"S obzirom na biračko tijelo u Splitu i njegov karakter očekujem da će ne samo birači od centra nadesno, nego i birači centra podržati Ivaniševića".

SDP-ov kandidat Ivo Baldasar ne zamara se time kome će Kerumovi glasovi, iako od nekih drugih kandidata očekuje da ga javno podrže. No najveću podršku traži od svog SDP-a pa je danas na Iblerovom trgu u Zagrebu razgovarao s Milanovićem o taktici za drugi krug.

"Jesam, i prije sam imao potporu. Sada me zvao ovdje i razgovarali smo o cijelom nizu aspekata, ali držali smo se Splita. Naravno, zamolio sam kolege ministre da dođu ponovo u Split, jedan dio ih je stalno dolazio, a sad sam ih isto zamolio. Ali dogovorili smo se da ćemo ići s malo konkretnijim stvarima, odnosmo da ćemo ići na kratke ciljane sastanke", kaže Baldasar.

Pitali smo ga i osjeća li na svojim leđima težinu situacije koja se postavlja na način: Tko osvoji Split, HDZ ili SDP, može se proglasiti ukupnim pobjednikom lokalnih izbora..."Jesam, i prije sam imao potporu. Sada me zvao ovdje i razgovarali smo o cijelom nizu aspekata, ali držali smo se Splita. Naravno, zamolio sam kolege ministre da dođu ponovo u Split, jedan dio ih je stalno dolazio, a sad sam ih isto zamolio. Ali dogovorili smo se da ćemo ići s malo konkretnijim stvarima, odnosmo da ćemo ići na kratke ciljane sastanke", kaže Baldasar. Na pitanje osjeća li na svojim leđima teret stranke koja u Splitu traži pobjedu na lokalnim izborima, Baladasar kaže.

"Pa ne, ja sam vam stari dugogodišnji operativac i davno sam naučio lekciju kako to treba biti, a to je radite koliko možete u svojim ljudskim mogućnostima i odete mirno spavati jer znate da ste napravili sve što ste zaista mogli. A netko drugi će procijeniti je li to dobro ili ne i građani će odlučiti je li to to. Inače se slabo spava, a ja sam se davno izdresirao u tom smislu", zaključuje Baldasar.

Tko će mirno spavati, a koga će neko vrijeme mučiti san, znat će se nakon 2 lipnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.