Politika

Iz Sabora

Linić: Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju štitimo građane

Linić: Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju štitimo građane

Klub HDZ-a zatražio je stanku u Saboru zbog kašnjenja smjernica za izradu proračuna. Ivan Šuker je objasnio.

"S obzirom da se to obično radilo u sedmom mjesecu, s obzirom da je danas 19.9., da je sjednica Vlade i da internetskim stranicama Vlade nema prijedloga te točke dnevnog reda, u ime Kluba Hrvatske demokratske zajednice tražim stanku od 15 minuta da se možemo o tome očitovati i tražiti ono što nam po poslovniku pripada, to jest objašnjenje Vlade", istaknuo je Šuker.

Martina Dalić je upozorila na prijetnju financijskoj stabilnosti zemlje i traži hitno očitovanje Vlade:

"Prijeti deficit bez takozvane sanacije zdravstva između 16 i 17 milijardi kuna. To je povijesni maksimum. Nikada u svojoj povijesti proračun nije imao takav deficit kakav ove godine prijeti. Isto tako, nikada se nije dogodilo da je došla sredina rujna, a da proračunski proces za iduću godinu nije pokrenut", istaknula je Dalić.

U Saboru se raspravlja o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Ministar financija Slavko Linić je pojasnio ciljeve. Ključni je zaštita građana.

"Ograničava mogućnost banaka da ubacuju bilo kakve kredite i u vrijeme ugovaranja, ali naročito nemogućnost novih uvođenja naknada po zaključenom ugovoru", pojasnio je Linić.

Promjenjivost kamatnih stopa ostaje rizik građana, dok se marža ne može mijenjati. "Kod aprecijacije kamata od 20 posto zbog tečaja, idemo na zaštitu građana", poručuje Linić svjestan da je to rizična odredba i da će biti razgovora s pravnicima jer banke neće pljeskati zadiranju u ugovorne odnose.

"Mi smatramo da je u zaštiti i potrebi zaštite građana bitno uvesti ovakvu klauzulu i na neki način bankama jasno staviti do znanja da građani neće plaćati veću kamatu ako su preveliki rizici po tečajevima koji prolaze iznad 20%", rekao je Linić.

Na stambene kredite maksimalna kamatna stopa bi bila nešto više od 5 posto. Banka je dužna potrošača obavijestiti o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije, a mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova.

HDZ-ov Šuker je pak postavio pitanje što su radili oni su kontrolirali banke, a potom u raspravu upleo tzv. lex Perković:

"Ovaj 'lex Perković' nas je bacio u zonu političke nesigurnosti, ali što je najtragičnije bacio nas je u zonu pravne nesigurnosti. Prema tome, možemo mi donositi ovakve zakone koliko god hoćemo, ali kad radimo ovakve bedastoće koje se na tržištu daleko više i jače ocjenjuju, onda ćemo to daleko skuplje platiti kroz neki drugi način", rekao je Šuker.

Odgovorio je Linić - obmanjujete građane.

"Obmanjujete građana Hrvatske jer jednostavno za život građana to nema nikakvog utjecaja. Nikakvog. Švicarac nema veze s odnosom s Europskom unijom. Odnosi i ugovori o bankarstvu nemaju veze", kaže Linić.

Nakon što je HDZ-ov Dujomir Marasović upitao što je dovelo do toga da građani ne mogu plaćati kredite, Linić je povisio ton.

"Osam godina ste trošili novce na pojedince. Privatni sektor je totalno uništen. 200 milijardi duga. Vi ste to učinili. Neću govoriti o vašoj pojedinačnoj pljački, imenom i prezimenom. Niste imali rasta. Želite li vratiti priču u prošlost uvijek ćete je dobiti. Budite razumni i ne govorite o prošlosti", oštra je bio Linić. Kritike na zakonski prijedlog imao je i HDZ-ov Goran Marić. Paljbom po HDZ-u odgovorio je Linić.

"Ako želite razgovarati o prošlosti, bit će puno energije s moje strane da građanima Hrvatske velim što ste radili osam godina, ali ako hoćemo razgovarati oozbiljnosti kako popraviti ovaj prijedlog niti visokom tonu, niti govoriti o prošlosti", istaknuo je Linić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.