Događaji

Novi kredit!

Linić najavio nove rezove

Linić najavio nove rezove

Svjetska Banka i MMF zadovoljni su refomama koje provodi Vlada, a vladajući će opet nametnuti nove rezove, zbog borbe s deficitom. Da trošarine i nameti nisu udar na standard, poručuje prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Istodobno, britanski Economist dodijelio nam je nezavidno priznanje - Hrvatska je uvrštena među 10 najgorih ekonomija svijeta.

Svjetska banka i MMF zadovoljni su Vladinim reformama pa će Hrvatskoj biti odobrena nova rata kredita za strukturne reforme vrijedna 75 milijuna eura. Pohvale je primio ministar financija Slavko Linić na proljetnoj skupštini u Washingtonu i najavio kako Vlada nastavlja s mjerama štednje. Europska komisija od Hrvatske traži smanjenje deficita za još milijardu i 300 milijuna kuna, pa novi rezovi slijede na idućoj sjednici Vlade, kaže Linić..

"Pola ušteda je na naovim prihodima, pola je na rezovima i to je razlog da idemo na nove prihode nešto većim trošarinama i porezima na telekomunikacijske usluge, posebno mobilnu mrežu, a drugo je smanjenje određenih potpora u gospodarstvu, poljoprivredi, financijama i plana gradnje cesta", rekao je Linić. Najavljeno povećanje trošarina na gorivo i nameta na mobilnu telefoniju, nije udar na građane, poručuje potpredsjednica Vlade Vesna Pusić..

"Ne to nije udar na građane, to je izbjegavanje stvarnog udara na građane a to ne negativna ocjena od strane EK, što vrlo vjerojatno znači pad kreditnog rejtinga", rekla je Pusić.I zato upute Europske komisije moramo slijediti...

"Mi smo smatrali, i HNS je smatrao, da je to trebalo ravnomjernije rasporediti, no tu smo gdje smo, to je bio stav Europske komisije", rekla je Pusić.Ekonomsku politiku Europske unije doveo je u više navrata u pitanje sam premijer Milanović rekavši kako neće dopustiti da se Hrvatska pretvori u Grčku. Pa ipak, njezine se politike ova Vlada slijepo drži, kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel..

"Od početka mandata nije otvorila jedno radno mjesto ni stvorila uvjete da se u Hrvatskoj pokrene gospodarski rast nego se isključivo drži smjera politike Europske unije, a to su isključivo mjere štednje. Doista se u Hrvatskoj više nema što uzeti", rekao je Novosel. I oporba upozorava da Vlada nije u stanju provesti reforme, a ugledni britanski Economist Hrvatsku je uvrstio među 10 zemalja svijeta s najgorom ekonomijom. "Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost, vanjski dug, krediti, slaba konkurentnost" razlozi su zbog kojih se Hrvatska našla u društvu zemalja poput Portorika, Cipra, Libije, Srednjoafričke Republike, Venezuele i Barbadosa. Komentar Vesne Pusić..

"Smanjivanje deficita nama ubija gospodarski rast", rekla je Pusić.I iskustvo Grčke i Portugala pokazuje kako ni rigorozni rezovi nisu osigurali rast BDP-a, pa se sve češće u zemljama diže glas protiv politike štednje. Jučer je održan prosvjed u Italiji, a nedavno u Grčkoj i Bruxellesu odakle je svim građanima Europske unije upućena poruka kako su svibanjski izbori za Europarlament prva prilika za promjene.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.