Politika

Zastarjela inicijativa Karamarka

Antičević Marinović: Nema tog simbola pod kojim nisu činjeni zločini

Antičević Marinović: Nema tog simbola pod kojim nisu činjeni zločini

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas kako, povijesno gledano, nema tog simbola pod kojim nisu činjeni zločini, komentirajući tako najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će, kada dođe na vlast, ukinuti zvijezdu petokraku.

Za Karamarkovu najavu kaže kako je riječ o staroj inicijativi koja je pokrenuta 2008. godine u Mađarskoj.

"Tada je jedan mađarski aktivist, pripadnik Radničke stranke, osuđen po mađarskom zakonu, koji je već tada proglasio zvijezdu petokraku, srp, čekić i svastiku zločinačkim simbolima" kaže Antičević Marinović. napominjući kako se taj čovjek pritužio Europskom sudu za ljudska prava.

Sud je, ističe, već 2008. godine presudio njemu u korist, navodeći da je zvijezda petokraka simbol slobode, iako se dalje u obrazloženju napominje da su i pod tim simbolom počinjeni zločini. Potom se pravi distinkcija između simbola pod kojima su počinjeni zločini od onih koji su zločinački simboli sami po sebi, dodala je SDP-ova zastupnica.

Zastupnica HGS-a Neveka Bečić rekla je kako zvijezda petokraka simbolizira dio hrvatske povijesti u kojem je bilo i pozitivnih i negativnih stvari.

"Treba priznavati i ono pozitivno, a ne samo ono negativno", kaže Bečić i ističe kako je i njezin stric poginuo u partizanima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.