Politika

Kandidati za Cerarovu vladu prošli na parlamentarnim 'saslušanjima'

Kandidati za Cerarovu vladu prošli na parlamentarnim 'saslušanjima'

Šest kandidata za ministre u novoj slovenskoj vladi premijera Mire Cerara predstavilo se u ponedjeljak pred nadležnim parlamentarnim odborima, među njima budući ministar gospodarstva, koji se založio za nastavak privatizacije, te kandidat za ministra pravosuđa, koji je najavio više nadzora nad kvalitetom rada pravosuđa i novu reformu kaznenog zakonodavstva.

 

Ispitivanja kandidata za 16 ministarskih mjesta u novoj vladi nastavit će se i u srijedu, a parlament će o cijelom sastavu nove vlade glasovati na plenarnoj sjednici u četvrtak. Tada bi nova vlada trebala dati prisegu i po svoj prilici odmah održati svoju prvu sjednicu.

Kandidat za novog ministra za gospodarski razvoj i tehnologiju Jožef Petrovič kazao je na odboru za gospodarstvo tijekom predstavljanja da će se zalagati za skraćivanje predstečajnih postupaka koji su sada predugi te za financijsko i poslovno restrukturiranje poduzeća.

Petrovič je kandidat Stranke Mire Cerara (SMC), a dolazi iz poduzetničkih krugova pa je kazao da će i kao ministar biti "glasnogovornik i zagovornik" poduzetništva. Kao glavne izazove Slovenije na gospodarskom području naveo je potrebu sustavnog razduživanja prezaduženog gospodarskog sektora, poticanje izvoza, suzbijanje sive ekonomije, smanjivanje troškova rada, te veću kontrolu nad dodjelom državnih subvencija.

Što se tiče privatizacije državnih poduzeća koju je započela prijašnja vlada, Petrovič je rekao da će se nova vlada zauzimati za kontroliranu privatizaciju, ali da proces treba nastaviti. U suprotnom bi mogle uslijediti nova preporuke Europske komisije koja je na prevelik državni sektor Sloveniju već upozorila, ali i na gubitak dijela europskih sredstava, upozorio je Petrovič koji je većinom glasova na odboru potvrđen kao primjeren kandidat za ministra.

Potporu odbora za pravosuđe dobio je i kandidat za ministra pravosuđa Goran Klemenčič, ali uz veliko protivljenje oporbe, posebno Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Klemenčič je bivši predsjednik vladina protukorupcijskog povjerenstva, a tijekom predstavljanja najavio je niz novosti kako bi se slovensko pravosuđe učinilo učinkovitijim jer sada, kako je ustvrdio, zaostaje za pravosuđem zapadnoeuropskih država, ali i nekim tranzicijskim državama istočne Europe.

Nova reforma kaznenog zakonika, uvođenje mentora za suce s probnim mandatom, za što se zalaže Cerarova nova koalicija, jača kontrolna i edukacijska uloga sudbenog vijeća samo su neke od novosti u slovenskom pravosuđu i sustavu koje je najavio Klemenčič.

On je najavio i elektronsko uručivanja presuda, kako bi se izbjegle situacije u kojima se presuda ne može provesti jer nije uručena, nadalje nastavak rada na skraćivanju rokova za donošenje konačne presude i niz drugih mjera na poboljšanju učinkovitosti sudova.

Klemenčič je, međutim, rekao da se najodlučnije protivi uvođenju ograničenog vremenskog mandata sudaca, za što se zalaže dio oporbe.

"Trajni mandat sudaca je svetinja, ograničavanje njihova mandata bilo bi kao najava da želimo izaći iz Europske unije i Vijeća Europe", kazao je Klemenčič, istaknuvši da je trajni mandat pretpostavka sudačke neovisnosti u većini država zapadnog kruga.

Klemenčič je najavio da će u sljedeće četiri godine biti izvedena i temeljita reforma kaznenog zakonodavstva, za što je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu s obzirom da je riječ o legislativi za koju je potrebna ustavna dvotrećinska većina. On se izjasnio i protiv "histerizacije" slovenske javnosti preko tvrdnji da je slovensko pravosuđe "politizirano" i korumpirano. Kao jedan od glavnih problema na području sudstva naveo je "pravnu nesigurnost" koju, po njegovim riječima, izaziva česta promjena zakonskih propisa, te sudska praksa po kojoj viši sudovi često mijenjaju presude prvostupanjskih sudova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.