Politika

HSP AS protiv nasilnog uvođenja ćirilice u Vukovaru

HSP AS protiv nasilnog uvođenja ćirilice u Vukovaru

Marijan Pavliček, zamjenik vukovarskog gradonačelnika i predsjednik vukovarske podružnice Hrvatske stranke prava Ante Starčevića,

 

ocijenio je kako je današnje skidanje 14 dvojezičnih ploča s državnih institucija u Vukovaru posljedica Vladina nasilnog postavljanja, ne uvažavajući osjećaje Vukovaraca, posebice obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

"Nažalost, ovo nasilno postavljanje dvojezičnih ploča vraća se kao bumerang vladajućima, jer očigledno hrvatski narod grada Vukovara nije, niti će u budućnosti prihvatiti ćirilicu kao službeno pismo u 'gradu Heroju' ", navodi vukovarski dogradonačelnik Pavliček u večerašnjem priopćenju.

Pozvao je vladajuće da, poštujući odluku Ustavnog suda, uvaže i članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji, kako ističe, nedvojbeno govori da se prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već i većinskog hrvatskog naroda.

Vukovarski dogradonačelnik Pavliček je izrazio uvjerenje da će i Gradsko vijeće Vukovara, sukladno pravorijeku Ustavnog suda i u zakonskom roku, svojim statutom propisati prava i obveze nacionalnih manjina, poštujući pri tome i osjećaje hrvatskog naroda i svih njegovih žrtava.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.