Politika

Rijeka:

Obersnel protiv ukidanja dužobalne brodske veze Rijeka-Dubrovnik

Obersnel protiv ukidanja dužobalne brodske veze Rijeka-Dubrovnik

Vojko Obersnel je protiv ukidanja dužobalne brodske veze Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik jer se grad Rijeka ne može složiti s ukidanjem jedine dužobalne linije s polaskom iz Rijeke koja pridonosi razvoju turizma na cijelom obalnom području

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je protiv ukidanja dužobalne brodske veze Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik jer se grad Rijeka, bez obzira na izgrađenost autoceste, ne može pomiriti niti složiti s ukidanjem jedine dužobalne linije s polaskom iz Rijeke koja pridonosi razvoju turizma na cijelom obalnom području te omogućuje brodsku povezanost Rijeke i drugih gradova.

 

Svoja stajališta Obersnel je iznio u četvrtak u dopisu poslanom predsjedniku Uprave Jadrolinije Alanu Klancu, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, ministru turizma Darku Lorencinu i predsjedniku Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski pomorski promet Igoru Butorcu i u kojemu traži da se ta brodska veza ne ukida, nego da se pronađu model i novac za njezin opstanak.

Obersnel u dopisu dostavljenom i medijima, u vezi s najavom da bi se Jadrolinijina dužobalna brodska veza kao nerentabilna mogla ukinuti, ističe da ta odluka nije u skladu s dogovorima na više sastanaka s čelnim ljudima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture ni s logikom viđenja Hrvatske kao turističke zemlje, Rijeke kao tranzitnoga grada i polazišne putničke luke.

Obersnel među ostalim navodi da je Hrvatska pomorska zemlja u kojoj bi trebalo poticati brodski prijevoz, pronaći način da se promovira i zadrži ono što imamo, a ne da se sve redom gasi i ukida.

"Još jednom želim naglasiti da odluka o trajnom ukidanju linije Rijeka-Dubrovnik gradu Rijeci nije prihvatljiva te očekujem da se pronađe rješenje za zadržavanje te linije i njezin razvoj i promociju", ističe Obersnel i dodaje da te razgovore - ako to uključuje sufinanciranje županija, gradova i općina - treba obnoviti. "Ako to podrazumijeva uključivanje turističkog sektora, treba otvoriti dijalog s Ministarstvom turizma i turističkim zajednicama", dodaje riječki gradonačelnik.

Smatra da Jadrolinija mora razmišljati razvojno i da, "osim sagledavanja troška i utvrđivanja brojki koje govore o nerentabilnosti, treba tragati za isplativim modelom i pronaći način da tu liniju pretvori u svoj brend", što, ističe, u ljetnim mjesecima i jest.

U ime građana Rijeke i mnogih turista koji se rado koriste tom linijom u ljetnim mjesecima, Obersnel traži da ne donose konačnu odluku o ukidanju linije Rijeka-Dubrovnik, nego da pronađu model i novac za njezin opstanak. "Grad Rijeka pritom vam stoji na raspolaganju za svu pomoć i suradnju", stoji u dopisu riječkoga gradonačelnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.